Google искат да са лидери във всяка една сфера, в която оперират. Такива са в онлайн търсенето, такива са в онлайн рекламата и на мобилното поле с Android. Облакът обаче вече дълги години остава „собственост“ на Amazon, където компанията беше самотен лидер само допреди няколко години. Но с идването на Сатя Надела на шефския стол в Microsoft и заявените амбиции на самите Google да вземат от огромния пай на Джеф Безос и компания, нещата се променят.

Google инвестира сериозни ресурси и експертиза в облачния сегмент и това дава реални резултати, които и са отразени подобаващо в наскоро издадения от Gartner редовен „магически квадрант“. В конкретния случай става дума за доставчиците на „инфраструктура като услуга“ (Infrastructure-as-a-Service, IaaS), където Google вече се нарежда сред лидерите тук – Amazon и Microsoft. В интерес на истината, Google пробиха в свещената секция на „лидерите“ още миналата година, но от Gartner подчертават техния възход в този дял, поради подобренията, които компанията прави в областта на възможностите за анализ на информацията и подобрените им способности за изпълнение на задачите и отговорностите към своите клиенти. Amazon Web Services остава безапелационния лидер, а Microsoft биват критикувани този път, заради някои проблеми в надеждността на услугите им от последните месеци. Графиката показва и колко голяма е разликата между трите най-големи IaaS доставчици и техните конкуренти – Alibaba Cloud, IBM и Oracle, които все още биват определяни, като „нишови играчи“.

Що се отнася до Google, Gartner отбелязва също така и прогреса им по предоставяне на услуги, свързани с машинното обучение, които помагат на компанията да бъде считана вече за „стратегически играч“.

„Управлението на приложения е важно, но е нужно и да можеш да извлечеш ценност от информацията, която те генерират. Google Cloud има силно разнообразни предложения по отношение на анализа на данните и машинното обучение“, коментира по отношение на доклада шефът на Google Cloud Роб Енслин.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за