Услугата за споделено ползване на електрически тротинетки Lime от днес работи в София

21
2653
Чакането най-сетне свърши. От днес вече и София има своята услуга за споделено ползване на електрически тротинетки

Първи „престрашили се“ да започнат работа у нас са Lime – един от най-големите стартъпи в тази област. Очакванията са съвсем скоро те да имат поне един конкурент, а тази есен играчите на пазара би трябвало да са общо три.

Рано тази сутрин доброволци се събраха в склада на компанията в България и разнесоха тротинетките на определени места в града, като към момента броят им надхвърля 100. Според информация на Kaldata до дни по улиците на града ще има 1000 тротинекти, които вече са доставени, а общият им брой трябва да надхвърли 4000 в най-скоро време.

Платформата позволява всеки желаещ, разполагащ с кредитна  карта и инсталирано приложение на своя iOS или Android смартфон, да наеме за кратък период тротинетка, паркирана в центъра, да я кара колкото иска, след което да я остави на подходящо място отново в определената зона.

Не е забранено тротинетакта да бъде оставена на всяко място, на което не пречи. Това е основно изискване на компанията. Не е нужно да я карате до обособените зони, въпреки че разбира се би било най-добре. Можете да я оставите навсякъде, където бихте вързали колелото си да речем. В момента, в който я освободите, вече тя може да бъде наемана от друг и надали ще остане дълго на едно и също място.

Цените, които вече ви съобщихме, се потвърдиха

Тротинеткте имат начална такса от 1,50, както и таксуване на минута от по 30 ст. Цените са сходни с тези в другите европесйки градове, но вече предизвикаха негативни коментари от редица наши читатели, тъй като така използването на електрическия скутер излиза горе долу колкото такси.  А цента  е идентична с наемането на електромобил от Spark да речем. Дали цените скоро ще бъдат редуцирани и какви промоции ще има – предстои да разберем.

Компанията, която наскоро набра още 310 милиона долара рискови инвестиции обаче вече е с пазарна оценка над 2,4 милиард. Не е изненадващо, че именно тя първата, започваща работа в София. Много интересен е моделът на работа. Тротинетките се обслужват от доста малък екип, като за зареждането им се привличат обикновени хора, които да ги зареждат където намерят – в гаражи, магазини, мазета или дори вкъщи.

Lime от две седмици набира желаещи да зареждат тротинетките чрез реклами в социалните мрежи и именно това бе един от сигналите, че скоро предстои старт

Един от най-наболелите проблеми, този с кражбите е решен генерално и за сега няма нещо насочено към България. По света тротинетките по-скоро стават жертва на вандализъм, отколкото на кражба, тъй като те са буквално неизползваеми – частите им са специфични, имат редица блокировки, GPS чипове, които постоянно показват къде са и още други неща, които Lime пази в тайна.

Всичко в интерес на истината се случва и с подкрепата на градската управа, която още вчера разпространи съобщение за случващото се

В подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил, в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Това прави София един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. Един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.
Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.

След малко в 11.30 ч. на ъгъла на ул. Париж и ул. Дондуков (от страната на Софийската опера и балет), кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова и представители на компанията, предоставяща услугата, ще пояснят повече за новия начин на придвижване в града. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Цените, които вече ви съобщихме, се потвърдиха“
Нищо не се е потвърдило, защото нищо не се е предполагало. И тази и онази „новина“, са платени съобщения на Лайм.

Кольо
Кольо

Не е указано, а трябва да е указано. Това че съответното указание липсва, изглежда е по вина и на Вас и на рекламодателят Ви. По закон табелата е надписа е задължителна. Чудя се, ако Ви подшушна където трябва какво ли ще последва. Най-малкото глоба. Щото там не ядат доматите с колците, та да се измамят, че става въпрос за нормална новина.

Еми тъй де
Еми тъй де

С тия цени градския транспорт ми е по-атрактивен. Ако целевата група са по-заможните хора, то по-заможните хора не ползват тротинетки. 😀

V12
V12

Много ясно няма дядо ти с тубите за минерална вода да ги яхне, пълен майтап са тея тротинетки в град където няма адекватна инфраструктура за този тип превозни средства ! Пък и след два три месеца ще трябва да им слагат и зимни гуми с вериги 🙂

djagi
djagi

Минимум 3 пъти по-евтино трябва да е и пак би ми било скъпо… 30 ст. на минута просто не е съобразено със стандарта на живот в България.

боб
боб

глупости.. хората са си направили разчетите. Това, че ти не можеш да си го позволиш или ти се вижда скъпо, не означава че няма да има достатъчно желаещи да ги ползват. При заплати от по 2к и нагоре, не виждам проблем човек да си покара тротитенка от време на време за удоволствие и да пръсне 10-20 лв..

Тия не са добре
Тия не са добре

До боб: заплатата ми е 3к+ и въпреки това смятам, че цените са ужасно завишени. Мисля да ги пробвам, за да преценя дали да си купя моя лична тротинетки или не, но в никакъв случай не мисля да ги ползвам редовно. Смешно е просто, че цените им надхвърлят дори тези на Spark-а. 😀

ллл
ллл

Правилно сте сложили престрашили се в кавички. Това ще е последвано от скоро опарили се. С тези цени и бай кюнец в България да си бяха направили сметката по-отрано.

опаа
опаа

Има грешка в името, услугата се нарича Lame.
С тези цени – това е точното име.

bbbb
bbbb

Като е с подкрепата на градската управа, помислиха ли къде ще се карат? Или пак дай да направим нещо, защото е модерно, ама по възможност без да влагаме мисъл.

Малкото велоалеи където ги има не се поддържат и на места изчезват в нищото.
Ако започнат да се ползват масово при тази висока цена, без регулация ще има доста проблеми с пешеходци и шофьори.

дам
дам

Таргетът ще е брадати хипстъри и татуирани хипстърки с карирани ризи и ранички. С две думи – кеф цена няма, или – хипстърия цена няма.
Това ще е още един аксесоар към лайфстайла – висим в кафе Старбъкс, огромна чаша „Лате“, лаптоп/айпад, слушалки, и съсредоточен в екрана очилат поглед и работим нещо много важно. От време на време се оглеждаме да проверим дали сме привлекли внимание.

Кольо
Кольо

Забрави характерната брада, с която са хипнотизираните от конкретна западна реклама, неумело преведена на български език, която се появи за пръв път в нашите медии преди малко над две години и последвана и от още реклами с брадатия пидал, че да се поддържа хипнозата.

Емил
Емил

Може би началната такса трябва да включва някакви минути, защото така излиза, че 20 мин. с Lime ще ни излязат 7,50 лв. За същото време с VW eUP на Spark ще платим 5,80 лв.

дъмбеца
дъмбеца

А да видим дали са решили проблема с кражбите. Нашите съквартиранти от къде да знаят, че туй нещо има GPS.

Емил
Емил

Като се изправят пред избора вестник или палка ще разберат, че не всичко е такова каквото изглежда. Както знаем от „Малкият принц“ понякога най-същественото е невидимо за очите.

Нали сме си богати
Нали сме си богати

Малко са скъпо да не кажа двойно, ползвал съм в Сан Диего и цената беше $1 за отключване и по 10 цента на минута, между 10 цента и 30 стотинки си е бая разлика!

Кольо
Кольо

Сигурно и заплатата ти е била в български размер. За американец да си наеме тротинетка, съпоставено с българските доходи, е все едно нашенец със средна заплата, да си закупи една обикновена дъвка от 5 стотинки(все още се предлагат такива по магазините, увити са като бонбон, май са турски(?))