Услуга за споделено ползване на е-скутери стартира в София през септември

11
2131

След въвеждането на услугата за заемане на електрически велосипеди в София, следващото нововъведение в българското ежедневие е споделянето на електрически скутери. Те ще бъдат предоставяни първоначално не от чуждестранните инвеститори Lime, Tier & Co, а от българската фирма Hobo.

Двамата основатели на Hobo, Теодор Рачев и Тодор Тодоров, споделиха пред изданието Trendingtopics , че работят върху този проект от месец август миналата година, след изпробването на идентични услуги в големи европейски градове. В последните месеци те започнаха тестовете на е-скутери от Acton и дискутираха със Софийската община навлизането на услугата в транспорта.

Техниката ще бъде предоставена от компанията Acton от Сан Франциско, която се е оказала най-удачният избор за Hobo.

Теодор Рачев сподели:

„Първите десет електрически скутери вече пътуват насам и трябва да бъдат тук до края на юли. Ще ги използваме за първите ни тестове из града. В момента приключваме с инвестицията от наш спонсор и се подготвяме да закупим още 100 скутера“.

Продуктът на Acton се дава изцяло посредством B2B модела за споделяне (бизнес за бизнеса). Според Рачев техният скутер е малко по-голям и тежък от тези на конкуренцията, но пък за сметка на това много удобен. Надуваемите му гуми са подходящи за условията в София. Скутерът се отключва чрез мобилно приложение и може да достига скорост до около 25 км/ч. Потребителите ще могат да го паркират в една от 120-те зони в центъра на София.

Тарифите на Hobo са съобразени с тези, предлагани от центъра за градска мобилност. Отключването на един скутер става срещу 1,60 лева (цената на един билет за градски транспорт). След това всяка минута се таксува по 20 стотинки. Това прави услугата по-евтина от тези в съседни европейски държави – в Атина например, един Lime скутер се отключва срещу 1 евро (2 лева) и се кара за по €0.15 (30 стотинки) всяка минута. Освен това Рачев и Тодоров планират да въведат месечни пакети с минути и неограничени отключвания в бъдеще. Заедно с нея се обмисля и програмата Hobo Business специално за компании. Нейната реализация зависи от успеха на първия набор е-скутери, който ще кръстосва София.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари