Услуга за споделено ползване на е-скутери стартира в София през септември

11
1928

След въвеждането на услугата за заемане на електрически велосипеди в София, следващото нововъведение в българското ежедневие е споделянето на електрически скутери. Те ще бъдат предоставяни първоначално не от чуждестранните инвеститори Lime, Tier & Co, а от българската фирма Hobo.

Двамата основатели на Hobo, Теодор Рачев и Тодор Тодоров, споделиха пред изданието Trendingtopics , че работят върху този проект от месец август миналата година, след изпробването на идентични услуги в големи европейски градове. В последните месеци те започнаха тестовете на е-скутери от Acton и дискутираха със Софийската община навлизането на услугата в транспорта.

Техниката ще бъде предоставена от компанията Acton от Сан Франциско, която се е оказала най-удачният избор за Hobo.

Теодор Рачев сподели:

„Първите десет електрически скутери вече пътуват насам и трябва да бъдат тук до края на юли. Ще ги използваме за първите ни тестове из града. В момента приключваме с инвестицията от наш спонсор и се подготвяме да закупим още 100 скутера“.

Продуктът на Acton се дава изцяло посредством B2B модела за споделяне (бизнес за бизнеса). Според Рачев техният скутер е малко по-голям и тежък от тези на конкуренцията, но пък за сметка на това много удобен. Надуваемите му гуми са подходящи за условията в София. Скутерът се отключва чрез мобилно приложение и може да достига скорост до около 25 км/ч. Потребителите ще могат да го паркират в една от 120-те зони в центъра на София.

Тарифите на Hobo са съобразени с тези, предлагани от центъра за градска мобилност. Отключването на един скутер става срещу 1,60 лева (цената на един билет за градски транспорт). След това всяка минута се таксува по 20 стотинки. Това прави услугата по-евтина от тези в съседни европейски държави – в Атина например, един Lime скутер се отключва срещу 1 евро (2 лева) и се кара за по €0.15 (30 стотинки) всяка минута. Освен това Рачев и Тодоров планират да въведат месечни пакети с минути и неограничени отключвания в бъдеще. Заедно с нея се обмисля и програмата Hobo Business специално за компании. Нейната реализация зависи от успеха на първия набор е-скутери, който ще кръстосва София.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
5 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

Кое му е по-евтиното от в Гърция? Минималната им заплата е €650 (~1272 лв), а тук е 560 лв (~€286). Най ме хваща яд „бизнеса“ като вземе да сравнява цени и угодно да пропуска основни факти в българската реалност.

Ратнемок
Ратнемок

Прости сметки:

650/1 = 650 отключвания в Гърция
560/1.6 = 350 отключвания в България

650/0.15 = 4333 минути в Гърция
560/0.20 = 2800 минути в България

Та, кое е по-евтиното 🙂

bure_s_barut
bure_s_barut

По-евтино е, ако сравняваш цените. Не всички в България вземат 560лв.

емигрант
емигрант

Нищо изключително. В Южна Америка в някои градове вече има по 3-4 фирми предлагащи – Lime, Grin, Xiaomi и то от април.2018 чрез приложение за смартфон/таблет! Заплащането е на момента с кредитна/дебитна карта асоциирана към акаунта. Възстановяват се на момента от 2-4% от ДДС!!! В Буенос Айрес / Аржентина и Сантяго / Чили. и Куритиба / Бразил има даже специални стоянки, на които можеш да си заредиш собствен еСкутер/еТротинетка и !!! жак да си заредиш и смарфона (5V/2.5A) със 3 вида жакове вкл. за собствениците на АйСиктир! В Монтевидео / Уругвай, например в момента въвеждат и възможността освен горепосочените начини… Виж още »

емигрант
емигрант

За цената:
Отключване: $19 – песос
Цена за минута: $4 песос/мин.
~ 32$ песос = 1 U$ долар
в Монтевидео / Уругвай
4% ДДС се възстановяват на момента за да стимулират плащанията по електронен път!

Ivan
Ivan

Интересно ако някой реши да го открадне, колко бързо ще го намерят…
Щот тук не сме нито Франция, нито Германия…

Ккк
Ккк

Интересно ми е ако местата за паркиране са само в центъра за какво ми е скутера?

mhm
mhm

Преди месец и половина ползвах Лайм в Солун там си зарязваш тротинетката където ти падне в голямата зона за ползване, а не в точно определени места, много хора ги ползват, има и опция да печелиш пари като зареждаш ел тротинетки вкъщи 🙂 Точно се чудех защо и в София няма ел тротинетки под наем, жалко че почват чак септември, ще изгубят летния сезон. Добре ще е и да има конкуренция, за да паднат и цените.

пипи
пипи

Да есента е точния момент за сезонен летен бизнес.

the professor
the professor

то по тая причина (зарязването) вече има забрана за тротинетки във Франция и Германия, че май и и в Испания

Горан Горановг
Горан Горановг

НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ…НИЩО НЯМА ДА ПАДНЕ…НИЕ НЕ СМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА…А КАКВО ЗНАЧИ „НОРМАЛНА“…КАКВО Е „НОРМА“ ? АМИ „НОРМА Е ТОВА, КОЕТО ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА НЕ КОНФЛИКТУВАШ С ДРУГИТЕ ! Е, ДА…АМА ПРИ НАС НЕ Е ТАКА ! ВСЕКИ (т.е.“търговците“) ГЛЕДА КАКТО МОЖЕ ДА ГО „ЗАВРЕ“ НА ДРУГИТЕ ! И СЕ ЗАПОЧВА ЕДНА „НАДПРЕВАРА“…НЕ МИ СЕ ГОВОРИ ! НЕ СМЕ КАТО ЛАКОМНИК ДОПУСНАТ ДО ПЪЛНА ЧИНИЯ…
ЩЕ СЕ ОПЛЕСКА ЦЕЛИЯ САМО И САМО ДА ИЗЯДЕ ВСИЧКО КАТО ЧЕ ЛИ НЯКОЙ ИСКА ДА МУ ГО ОТНЕМЕ !?!?