Успешни тестове на първата свръхпроводяща вятърна турбина

0
1829

Китайският консорциум EcoSwing разработи и конструира свръхпроводящ генератор за вятърна турбина с мощност 3,6 мегавата. Тестовете на новата турбина със стандартни размери бяха направени на крайбрежието на Дания.

През последните десетилетия размерът на вятърните турбини значително нарасна, но традиционните методи вече не могат да предложат повече. Безредукторните генератори с постоянни магнити въпреки своята производителност, стават твърде тежки за създаването на турбини с мощност 10 мегавата и нагоре. Пробив в това отношение може да се направи с помощта на новата технология, предложена от EcoSwing.

Китайският консорциум проведе мащабни тестове на своя 3,6 MW генератор с високотемпературни свръхпроводници, инсталиран в стандартната турбина Envision GC-1. Тестовете са продължили 650 часа на северозападното крайбрежие на Дания, като турбината е работила в реални условия, включена към електропреносната система на страната.

Свръхпроводящите роторни намотки са показали отлична производителност и надеждност по време на почти седем месечната стабилна работа на криогенната система.

Направените тестове показаха, че генераторите със свръхпроводящи проводници могат да намалят теглото на активната част на турбината с немалките 40%. Освен това новата технология успешно издържа на всички природни условия – смяна на силата и посоката на вятъра, сривове в електрическата мрежа, наличието на електромагнитни хармоници и вибрации.

Новата концепция се счита за доказана и се очаква свръхпроводящите вятърни генератори масово да навлязат в практиката.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари