fbpx
-9.8 C
София

Успешни тестове на ракетен двигател с въртяща се детонация

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените от университета на централна Флорида (UCF) за първи път в историята проведоха успешни тестове на ракетен двигател, работещ чрез използване енергията на въртящи се взривни вълни. Доскоро създаването на двигател от подобен тип се считаше за невъзможно. Той може да намали горните степени на ракетите, по-ефективно да използва горивото и да осигури по-дълъг полет в космическата пространство.

Двигателят от нов тип демонстрира безопасна и функционална работа на детонациите на смес от водород и кислород. В този тип двигател изгарянето на горивото става в резултат от непрекъснати взривове в горивната камера.

Детонациите в камерата създават въртящи се взривни вълни със скорост 7200-9000 км/ч – тоест, над пет пъти повече от скоростта ма звука. Тази система повишава термодинамичната активност на ракетния двигател и намалява разхода на гориво. По този начин може значително да се намали цената на изстрелването на ракети.

Най-сложният момент при този тип двигатели е съвсем точното определяне на времето за впръскване тъй като причината е свръхзвуковата скорост на преместване на взривовете. При допускане на грешка горивото вместо да се взриви само бавно гори.

Точните дози на впръскване на кислород и водород за подхранване на взривовете се осъществява чрез изключително точното настройване на дозите впръскващи гориво и окислител в горивната камера. За регистриране на получения резултат относно качеството на ротационните детонационни вълни е използвана високоскоростна камера.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини