9.2 C
София

Успешни тестове на 10-местен електрически самолет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

10-местният самолет Cessna Grand Caravan с електрически двигател, по време на първите си тестове, в продължение на половин час кръжи в в небето над щата Вашингтон. През това време той изразходва електрическа енергия за шест долара. Според мнението на ръководителя на компанията magniX, разработила електромотора за този самолет, само след 15 години всички полети на разстояние до 1600 км ще се извършват с помощта на „чиста“ авиация.

Австралийската компания magniX създаде серия електродвигатели от нов тип, които са подходящи за леки самолети. Електрическите двигатели са идеални за преобразуването на популярните Beechcraft King Air и Cessna 208 изцяло електрически модели. Именно с един от тях – Cessna Grand Caravan 208B бяха направени тестовете на новите самолети, в което взе участие и компанията AeroTEC, която издава сертификати за въздушния транспорт.

Уеб порталът Flight Global съобщи, че самолетът е излетял от летището на компанията производител, останал е във въздуха в продължение на 30 минути, като през това време е правил различни маневри, и след това е кацнал. Според думите на директора на magniX, полетът е бил безупречен.

Електрическата Cessna се издига във въздуха с помощта на двигателя Magni500 с мощност 750 конски сили. Оптималната скорост е 183 км/ч, а използваната литиевойонна батерия е достатъчна за 160 км полет.

MagniX счита, че продажбите на новия електрически самолет могат да започнат през 2021 година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини