Успешно извеждане в космоса на космическия кораб Dragon

11
914

SpaceX успешно изстреля ракетата Falcon 9 с космическия товарен кораб Dragon. Той ще достави на Международна Космическа Станция продоволствие, оборудване и инсталацията OCO-3, предназначена за мониторинг на въглеродния баланс на Земята. Както обикновено, изстрелването бе стриймвано в YouTube канала на SpaceX.

Ракетата бе изстреляна от площадка номер 40 на Кейп Канаверал в 8:50 часа наше време. Първата степен се отдели след три минути и след още шест минути автоматично се приземи върху морската платформа на компанията. Dragon се отдели от втората степен и започна своя самостоятелен полет в 9:00 часа и след шест минути благополучно разтвори слънчевите си панели. Корабът трябва да се скачи с МКС на 6-ти май.

SpaceX доставя полезен товар до МКС в рамките на договора Commercial Resupply Services (CRS). Сегашният полет е 77-ят в историята на ракетите Falcon и 19-ят в историята на корабите Dragon.

Мисията Orbiting Carbon Observatory-3 е с обща цена около $110 милиона. Тя е допълнение към изведения през 2014 година в орбита сателит NASA OCO-2. Администрацията на Тръмп на два пъти опита да лиши проекта от финансиране, но Конгресът го подкрепи.

OCO-3 е с размер колкото хладилник и ще извършва измервания и мониторинг на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата с много висока точност. Освен това, апаратът ще изучава активността на фотосинтезата на растенията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари