Успешно извеждане в космоса на руската космическа обсерватория Спектър-РГ

1
912
Спектър-РГ

Днес следобед от космодрума Байконур бе изстреляна ракетата носител Протон-М, която успешно изведе в космоса космическата астрофизическа обсерватория Спектър-РГ. Изстрелването бе показано в реално време в YouTube.

Обсерваторията Спектър-РГ (Спектър-Рентген-Гама) е проектирана съвместно с НАСА още в средата на 1980-те години. Това е рентгенов телескоп, който трябваше да бъде изведен в космоса през 1995 година. Но тогава Русия се отказа от съвместната работа с НАСА и проектът стана руско-германски. Космическият апарат се базира на платформата Навигатор и на Спектър-РГ са инсталирани два рентгенови телескопа, вместо един, какъвто бе началния проект. Първият телескоп е eRosita, създаден от института за извънземна физика „Макс Планк“. Вторият телескоп носи името ART-XC и е проектиран и създаден от Всеруският научноизследователски институт по експериментална физика в Саратов.

Спектър-РГ трябва самостоятелно да достигне крайната си цел – точката на Лагранж L2. Тя се намира на около 1,5 милиона километра от Земята и космическият апарат ще лети до нея над 100 дни. Наблюденията на обсерваторията трябва да започнат през месец октомври тази година.

Спектър-РГ ще извършва наблюдения в рентгеновия диапазон. Учените очакват да видят и да заснемат рентгеновите изображения на милиони черни дупки, галактични струпвания, изстиващи неутронни звезди и други космически обекти. Обсерваторията е проектирана за 6,5 годишна работа, като през първите 4 години ще се извършва сканиране на звездното небе, а през следващите 2,5 години ще се извършват точкови наблюдения на различни обекти във Вселената по заявки на научната общност.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Благодаря за статията!