Успешно инсталираха Linux на компютрите на Apple с чипа М1

7
1118

Когато Apple представи своята нова фамилия компютри, базирани на фирмения ARM чип М1, изглеждаше, че това ще сложи край на възможността за използването на други операционни системи в Mac компютрите. Оказва се, че това не е вярно. Две седмици след излизането на ARM-Mac, известен разработчик успешно стартира на новия MacBook Air операционната система Windows 10. А сега дойде редът и на Linux.

Експертите от младата американска компания Corellium, която се занимава предимно с виртуализация на софтуера при ARM компютрите, направиха сериозен пробив. Те успяха да стартират Linux на компютър, който се базира на SoC Apple M1. Генералният директор на компанията заяви, че Linux на практика пълноценно работи на новия Mac mini. Единственият недостатък е, че засега не може да се използва графичния ускорител на този чип и цялата графика се обработва по софтуерен път. Компанията продължава работата си в това направление и възнамерява да осигури стопроцентова функционалност на Linux на ARM-Mac.

Компанията Corellium допълва, че за успешното стартиране на Ubuntu на Mac mini с чипа М1 се е наложило да бъдат направени някои промени в Linux ядрото. Може да се каже, че съвсем скоро ще се появи  версия на Ubuntu, специално предназначена за инсталиране в компютрите на Apple, базирани на новите фирмени ARM чипове на  корпорацията от Купертино.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари