Установени са връзки на САЩ и Израел с шпионския вирус Flame

1
41

Появиха се още преки обвинения за това, че опасният троянски кон Flame, който е предназначен за междудържавен шпионаж, е творение на САЩ и Израел. Загатвания за нещо подобно има още от първите дни, след като вирусът беше идентифициран от антивирусните специалисти. Сега в публикация на Washington Post, цитирана от BBC, това се казва директно.

Като източник на информацията е цитиран неназован „висш западен служител, добре запознат със случая”.

Вирусът Flame беше разкрит когато служители на ООН установиха, че от компютри в Близкия Изток загадъчно изчезват масиви с информация. Последвалите разследвания установиха, че в дъното на това стои троянски кон, който е с безпрецедентна комплексност и съвършени алгоритми на действие. Може да се каже, че на този етап Flame е кралят на вирусите.

Според новата информация, зад създаването на троянския кон стоят ЦРУ, щатската Национална агенция за сигурност и армията на Израел. Целта на Flame е била да забави иранската ядрена програма, като се саботират центрофугите на местната централа, управлявани от компютри с Windows. По този начин е била намалена нуждата от реални бойни действия и те са били отложени във времето с няколко ценни години.

Информационната агенция Ройтерс също излезе с публикация, в която се казва, че е получила подобни данни за корена на Flame от свои официални източници.

Към този момент Израел и САЩ не са коментирали изнесените данни.

Преди време стана ясно, че Flame е използван няколко години, но малко след пускането му хакерите, контролиращи вируса са изгубили контрол върху него и той е плъзнал по целия свят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари