Установиха, че спирането на интернета ускорява революциите

0
16

Въпреки че много от революциите в Близкия Изток вече достигнаха до своя успешен финал, все още остава неясно каква е основната причина, която стои зад успеха им. Между анализаторите има конфликт и те са разделени от две теории. Едната е, че социалните мрежи са били основен двигател зад бунтовете, а другата е, че това не е вярно. Поддръжниците на втората теория са на мнение, че социалните мрежи могат да се използват достатъчно ефективно както от опозиционерите, така и от властта и по този начин се неутрализира магическият ефект, който им се приписва, информира Gizmodo.

Някои специалисти са на мнение, че социалните сайтове дори могат да се обърнат срещу народа, когато диктаторите научат как да ги използват достатъчно ефективно. Точно тази хипотеза развива студентът Навид Хасанпур, който учи политически науки в Йейлския университет. Той е написал научен труд, посветен на революцията, която смени властта в Египет и в него е изложил резултатите от своите проучвания. Хасанпур е стигнал до извода, че социалните услуги, като Facebook и Twitter, са изиграли своята роля като важен организационен инструмент, но същите медии могат да окажат големи разсейващи ефекти върху масите, които да уталожат гнева им и да ги вкарат в състояние на апатия по отношение на политическата ситуация в тяхната страна.

Младият експерт по политически науки смята, че най-голямата грешка на бившия египетски президент Мубарак е била спирането на интернет връзката в Египет. То беше придружено и с ограничаване на мобилните комуникации в държавата. Този ход е обърнал срещу правителството онези граждани, които до момента са се колебаели и не са знаели на каква позиция да застанат. Освен това, спирането на комуникациите е принудило хората да увеличат общуването помежду си лице в лице, изваждайки ги масово по улиците. Опозиционерите са успели да разработят и собствена система за комуникация, която е независима от властта, и така правителството е останало без никакви възможности да прогнозира и следи ставащото.

В крайна сметка, може би именно спирането на достъпа до световната информационна мрежа се е оказало последния пирон в ковчега на стария египетски режим. При вандалските прояви в Лондон, които връхлетяха града преди около месец, също станахме свидетели на това, че спирането на комуникациите всъщност не може да се използва за контрол над хората и дори носи обратни ефекти.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за