fbpx
0.8 C
София

Устойчивостта е новото черно: Уроците, които научихме от COVID-19, и как да ги използваме

Най-четени

В последните години свикнахме с мисълта, че светът е предвидим. И изведнъж за няколко месеца трябваше да приемем, че всичко се променя. Множество от хората бяха изумени от скоростта, с която се разпространи коронавирусът.

Случаите се удвояваха постоянно, първоначално с малки стъпки, които в един момент ни шокираха

Трудно е да се планират мерки за противодействие в такъв сценарии. Бяха засегнати здравните системи, социалните системи, икономиката. От цялата ситуация обаче можем да научим много. И трябва да го направим, защото подобни неща ще се случват и за напред. Темата е подробно развита от института Линдберг, като ние ще обърнем информация на най-основното.

Радикалната промяна се случва

Всички трябва да осъзнаем, че светът не е статичен. Дори най-големите системи, които от невероятно много време не са се променили, рано или късно го правят. Това са институциите, вярванията от рода на религията, вековни научни принципи. Но рано или късно се случва голяма промяна. Тя може да е за добро, но може и да е за лошо. И в двата случая вярването, че светът е устроен по един начин и това ще продължи да е така за напред, е вредно.

Не трябва да се страхуваме от новото. Рискът от експериментация не е толкова голям колкото си мислим. Даже е нужен за оцеляването на цивилизацията и нашият вид.

Промяната може да се случи по-бързо от очаквано

В един експоненциален сценарии на развитие на дадено явление, както се случи с COVID-19, разбираме, че нещата не са толкова прости. Дори хората, които очакваха по-сериозно развитие на ситуацията, бяха изненадани от случилото се.

Някои от нещата, с които сме свикнали и мислим за даденост, са се появили сравнително скоро. Например, минали са едва 52 години от момента, в който човечеството видя за първи път иконичната снимка, направена от екипажа на Аполо 8. От там се родиха Денят на Земята и глобалното екологично движение. Наивно е да смятаме, че след 20-30-50 години, животът ще е същия.

Защо са важни тези уроци?

Какво да направим, след като видяхме опасността от едно експоненциално събитие, което промени живота ни само за няколко месеца?

На първо място трябва да преосмислим важността на справянето с предвидими опасности. Това са събития, които имат потенциала да нарушат живота ни сега, както и този на бъдещите поколения. Често тези събития са с малка вероятност да се случат, но ако се случат имат сериозни последствия. Това например са пандемии и други биологични катастрофи, ядрена война, удар на астероид или комета.

COVID-19 демонстрира безсмислието да се преструваш, че тези неща не могат или няма да се случат или, че те ще си отидат сами. Трябва да направим приоритет инвестициите в политически, технологични и икономически подходи за засичане, предотвратяване и справяне с ефектите от подобни заплахи.

Една подобна заплаха, с която трябва да започнем, е изменението на климата. То се случва и е разпознато от почти цялата научна общност, от голяма част от света като цяло. Видяхме какво става, когато си заровим главата в пясъка. Можем да реагираме по различен начин.

Устойчивостта е от ключово значение

Sustainability main page photo

Единият начин да се справим за напред е да подсилим технологичните, политическите и икономическите системи. Така ще могат да се справят с подобни ситуации и по-бързо да се адаптират към промяната. Това е умението да бъдем устойчиви.

Светът е по-гладен от всякога за визии към по-добро бъдеще. Вече сме по отворени да обмислим и приемем алтернативни начини на работа, образование, на добиване и използване на енергия, транспортиране, производство, строителство, медицина и какво ли още не. Трябва да работим за изграждането на масова устойчивост.

Две от направленията, в които това трябва да се направи първо, са енергията и космоса

Новата енергия ще е новият Интернет

Има доста голям напредък в области като преобразуването на слънчева енергия. Става все по-евтино като вариант. Тя е основен компонент в намаляването на въглеродните емисии. Технологиите обаче са прекалено фокусирани върху генерирането и преобразуването на енергия. Истинското предизвикателство е в подобряването на механизмите за съхранение на енергия и енергийните мрежи за пренос на тази енергия.

Те са ключа към устойчиви енергийни системи и трябва да ги децентрализираме

Така ще се уверим, че проблем на едно място няма да накара цялата система да се срине. Като цяло трябва да се насочим към това във всички области.

В основата си, електрическите мрежи за пренос на енергия днес, не са кой знае колко по-различни от тези, които Уестинг Хаус и Тесла са си представили преди повече от век. Ако успеем да съхраняваме и да пренасяме ефективно по-евтиният ток от вятър и слънце, ние ще подобрим най-голямата машина в света. Електрическата мрежа е именно това.

Добър старт е да успеем да създадем надеждна система, която да достави ток до големия брой хора, които все още нямат достъп. От там пътят е само нагоре.

Новите мрежи ще са като Интернет. Разбира се, има огромни разлики между двете в момента. Интернетът се разпространява чрез оптични кабели и големи системи за съхранение на информация. Настоящите мрежи за пренос на електроенергия обаче имат почти нулева възможност за съхранение на енергия в мащаб.

Един вариант е използването на химически горива, които помагат за решението както на проблема със съхранението на енергия, така и с пренос ѝ

Те могат да се пренасят по тръби, с кораби и въобще както си поискаме. Много по-удобни и ефективни ще са от изкопаемите горива, които са ограничени като количество, трудни за обработка и транспорт, а и замърсяват адски много.

Водородът и амонякът могат да бъдат горива, при които няма въглеродни емисии, ако са създадени по устойчив начин. С времето ще се използват все повече като транспортни горива. Могат да бъдат и нов слой в мрежите за транспорт на електрическа енергия. Могат да се използват за производство на ток в горивни клетки, които произвеждат вода като отпадъчен продукт (при водорода) и азот (при амоняка).

Ето един пример за водородна горивна клетка, която се използва в автомобилите и илюстрира процеса на работа.

Така ще можем да разчитаме не само на традиционната електрическа мрежа, която е свързана, но и на още един вариант за пренасяне на енергия чрез химически горива. Това ще ни помогне да се справим по-добре с пикове на потребление, физически щети по мрежите и т.н.

Има едно доказателство, че тази философия е не само интересна, но и вече валидирана
ARPANET се създава, за да се тества устойчива мрежова комуникация в случай на загуба на комуникационни пътища и възли

Когато Агенция за напреднали изследователски проекти на САЩ е финансирала експериментиране с гъвкави телекомуникации, финалният продукт Arpanet води директно до създаването на Интернет. Той пък води до безпрецедентно създаване на богатство в целия свят. Днес Интернет ни помага много в COVID-19 кризата.

Това е знак, че имаме нужда от още подобни проекти.

Космосът: Решителният път към устойчивост за цивилизацията

Настоящата революция в комерсиалните полети в космоса е само първата крачка. Благодарение на нея можем да защитим Земята и да направим човечеството по-устойчиво. Мотивацията не трябва да е геополитическа, както до сега. Има истинска мотивация, което е много по-важна.

  • Човечеството може да се сдобие с достъп до енергия и материални ресурси в цялата слънчева система. Това ще подобри живота ни както социално, така и икономически.
  • Използвайки тези ресурси, ние можем да се сдобием с богатство, което е еквивалент на хиляди планети Земя.
  • Това ще ни даде шанс да създадем и колонизираме среда, която е подобна на нашата.
  • Можем да уловим слънчева енергия, с която да захранваме Земята до края на живота си.
  • Можем да създадем механизми за защита на планетата ни от астероиди и комети.
  • Възможностите са безгранични.

Веднъж научи ли се човечеството да се възползва от всяко място, на което има атоми и енергия, то може да стане практически неуязвимо.

Благодарение на модерната астрономия започваме да разбираме, че биосферата на Земята е абсолютно уникална. От хилядите планети вътре и вън от Слънчевата система, ние населяваме единствената, която към момента има знаци за присъствие на живот. Имаме отговорност към настоящите и бъдещите поколения да я съхраним и защитим. Ето за това е важно да тръгнем на едно пътешествие към устойчивостта.

И много от инструментите и ресурсите за това нещо могат да се открият отвъд нашата атмосфера!


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини