fbpx
-5 C
София

Устройство ще „вкарва“ звук директно в главата на човек без слушаки или колони

Най-четени

Представете си свят, в който се движите в собствен балон от звук. Слушате любимите си мелодии, играете звучни компютърни игри, гледате филм или получавате упътвания за навигация в автомобила си – всичко това, без да безпокоите хората около вас.

Това е възможността, която израелската технологична компания Noveto Systems иска да осигури на потребителите, благодарение на нова футуристична аудио технология, която описва като „звуково излъчване“. Компанията е предоставила на The Associated Press ексклузивна демонстрация на настолния прототип на нейната технология SoundBeamer 1.0 преди представянето в петък.

Усещането изглежда е направо като научно-фантастичен филм. Триизмерният звук е толкова реалистичен, че се чува сякаш идва директно от главата ви, а не като да идва отвън и да навлиза в ума чрез слуха.

Noveto очаква, че устройството ще намери много практически приложения, от това да позволи на служителите в офиса да слушат музика, без да смущават работата на колегите си, да провеждат конферентни разговори, да позволят на някой да играе игра, филм или музика, без да пречи на околните, независимо къде се намира.

Липсата на слушалки също така означава, че е възможно да чувате ясно и другите звуци в стаята.

Технологията използва 3D сензорен модул и локализира и проследява позицията на ухото, изпращайки аудио чрез ултразвукови вълни, за да създаде „звукови джобове“, както се изразяват от компанията, директно в ушите на потребителя. Звукът може да се чува в стерео или пространствен 3D режим, който създава 360-градусов звук около слушателя, казват от компанията.

Демото на компанията включва природни видеоклипове на лебеди в езеро, жужене на пчели или звук от ручей, като слушателят се чувства напълно потопен и пренесен в сцената.

Но дори на изпълнителният директор Кристоф Рамщайн на компанията Noveto System му е трудно да изрази концепцията с думи. „Мозъкът не разбира напълно как работи тази система, тъй като не прилича на нито една технология за възпроизвеждане на звук, която сме срещали до момента.“, казва той.

В демонстрацията на Noveto, проведена чрез Zoom среща от Тел Авив, продуктовият мениджър на SoundBeamer Аяна Уолуотър успява да чуе звуците от изстрели по време на демонстрация на настолна игра, заедно с шумовете около нея в стаята, и именно това е смисълът на разработката. Както самата тя казва по време на представянето, се радва да наблюдава реакциите на хората, опитващи софтуера за първи път.

„Повечето хора просто казват: „Уау, наистина не мога да повярвам“, коментира тя.

 

„Не вярвате, защото звучи като звук от доста мощен високоговорител, но никой друг освен вас не може да го чуе… По този начин само вие сте потопени в това, което слушате. Всичко се случва само „във вашата глава“, но същевременно чувате и звука от реалния свят около вас.“

Чрез промяна на определени настройки, звукът може да променя и звученето си и да звучи от различни посоки, проследявайки движенията на главата. Също така е възможно да се движите и да сменяте местоположението си, а звукът ще идва заедно с вас, като по този начин се създава едно наистина забавно и сюрреалистично преживяване.

„Не е нужно да казвате на устройството къде се намирате. Звукът от него не се предава на едно фиксирано определено място.“, казва Уолуотър.

 

„Звукът Ви следва, където и да отидете. Устройството може да създаде свят, в който чувате навсякъде звука, който искате. Не е нужно да безпокоите другите и да пречите на тяхната работа с шума. Но все пак можете да си взаимодействате с тях и да ги чувате по всяко време.“

След първото си тестване, Рамщайн се запита с какво новото аудио устройство се различава от всички останали, които вече съществуват.

„Мислех си: „Да, но не е ли същото и когато си сложиш слушалки?“ Не е, защото имам свободата да правя това, което искам. И в главата ми звука, който искам да чувам, но той не ми пречи да чувам и околните, както и не пречи на тях. Това е аудио система, която не сме срещали никога досега и е трудно да се обясни, преди да се изпробва.“

Въпреки че концепцията за звуково излъчване никак не е нова, Noveto беше първата компания, тяхно внедри технологията в собствено настолно устройство като SoundBeamer 1.0 и е първият продукт, работещ на принципа на тази технология, който тръгва на пазара за крайни потребители.

Рамщайн казва, че екипът разработва и по-малка версия на първото устройство, която ще бъде пусната на пазара навреме за Коледа 2021 г.

„Знаете ли, опитах се да помисля как да сравним звуковото излъчване с други изобретения в историята. И мисля, че единственото, което ми дойде на ум е… първият път, когато изпробвах iPod, бях като „О, Боже. Какво е това?“ Мисля, че излъчването на звук е нещо толкова историческо. Определено има много бъдеще пред технология, която не е съществувала никога досега. И всички имаме свободата да използваме технологията. И наистина е невероятно.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини