Учените вече могат да откриват рак в момента на неговото зараждане

0
51

Международна група изследователи под ръководството на Института по фотоника в Испания (ICFO) съобщи за създаване на технология, която позволява разкриването на протеиновите онкологични маркери. В основата на така наречената „лаборатория-върху-чипа“ (lab-on-a-chip) се използват последните постижения в областта на миниатюрната електроника, микро течностите и химията на повърхностните явления.

Устройството с наноскопични размери може да открива в кръвта изключително слаби концентрации на белтъци, изработвани от раковите клетки. Това позволява диагностицирането и лечението на болестта при най-ранен етап.

Новите наночипове разкриват големи възможности като инструменти за лекуване на рак. Новият метод е евтин, надежден, портативен и позволява евтина диагностика и лечение в места със затруднен достъп до медицински услуги.

Въпреки компактните си размери (само няколко квадратни сантиметра), новите „лаборатории-върху-чипа“ разполагат с множество сензори и микрокланали за течности, позволяващи извършването на няколко анализа едновременно. Специфичните онкологични маркери се разкриват в рамките на няколко минути. Технологията е разработена в рамките на проекта SPEDOC с поддръжката на Европейската Комисия и местния благотворителен фонд.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари