fbpx
0.3 C
София

Учените доказаха превъзходството на рециклираните литиеви батерии пред новите

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Индустрията за рециклиране на литиеви батерии е в начален стадий. Но това е печеливш бизнес, казват учените. Както доказват последните научни изследвания, в някои случаи характеристиките на рециклираните литиеви акумулатори са по-добри от тези, направени от нови материали.

Ян Уанг, професор по машинно инженерство в Политехническия институт на Уорчестър, заедно с екип от изследователи на US Advanced Battery Consortium (USABC) и акумулаторната компания A123 Systems, публикуваха в издание Joule статия, описваща подробно свойствата на литиевите батерии от материали, получени след утилизация на употребяваните им аналози. Рециклираните батерии не са използвани в истински електрически превозни средства, но тестовият стенд е направил възможна симулацията на всички необходими натоварвания за тестване на такива батерии.

В хода на изследването се оказало, че за популярните батерии с катод NMC111, в които никела, мангана и кобалта са поравно разпределени в катодния материал (по 30% всеки), срокът на батерията от възстановени суровини се увеличава с 53%. Оказало се, че това се дължи на по-порестата микроструктура на катода, отколкото в батериите с катод, направен от „свежи“, наскоро извлечени материали. Това изследване има за цел да убеди производителите на акумулатори да закупуват суровини, получени от рециклирани батерии.

Ръководителят на изследването е и съучредител на компанията Battery Resourcers, която се занимава с преработката на батерии и продажбата на суровини за новите акумулатори. Той отбелязва, че рентабилността на обработката е много, много лоша. Повечето компании в тази област доставят чисти материали, под формата на прахове от никел, кобалт и т.н., докато е по-изгодно веднага да се доставят готови смеси за производството на новите катоди. Точно това прави и Battery Resourcers, когато продава готови за употреба катодни смеси на клиентите си. Освен това, този подход дава възможност за получаване на литиеви батерии с по-добри характеристики на изхода, отколкото при използване на неупотребявани преди това суровини.

Нека да добавим, че през септември Battery Resourcers привлече 70 милиона долара инвестиции за развитие на производството. В САЩ компанията ще открие първия си търговски завод през 2022 г., който ще може да преработва 10 000 тона батерии годишно. Със средствата, получени през септември, Battery Resourcers ще построи две фабрики в Европа, което ще се случи до края на 2022 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини