fbpx
7.1 C
София

Учените откриха огромен нокът от нов вид месояден динозавър на 107 милиона години

Най-четени

Шепа кости, включително и 8-инчов (20-сантиметров) нокът от 107 милиона годишната популация на динозаври Eumeralla в Австралия, сочат за откриването на нов вид месояден динозавър. Рядката находка заинтригува палеонтолозите, защото костите изглеждат почти идентично с тези на преди това открит вид, живял около 10 милиона години по-късно и хиляди мили по-на север.

Откритието, публикувано в Journal of Vertebrate Paleontolog включва два зъба, два нокътя, кост от глезена и кост от шията, принадлежащи към група динозаври и тероподи – тази, към която принадлежат легендарни зверове като Тиранозавър рекс и други известни мегарапториди.

Находката допълва стотици вкаменелости, открити в Ерик Червения Запад, местност югозопадано от Мелбърн, Австралия, но е особено вълнуваща поради приликата си с вид, известен като Australovenator wintonensis.

„Всички тези кости, с изключение на прешлените, могат да бъдат сравнени с тези на Australovenator wintonensis и изглеждат поразително подобни“, казва Стивън Поропат, палеонтолог от университета в Суинбърн и първи автор на изследването.

Какви са вероятностите?

Поразителната прилика представлява главоблъсканица за изследователите, защото Australovenator wintonensis е отрит в Куинсланд, регион на хиляди мили на север от Ерик Червения Запад. Тези кости са датирани преди 95 милиона години, което означава, че между двете находки от вкаменелости има интервал от 10 милиона години.

„Възможно е да сме намерили кости на по-стари индивиди от Австралоанатория“, казва Порапат, „но е по-вероятно да си имаме работа с различен вид „

Може би най-впечатляващата находка е поразителния 8-инчов нокът. Поропат обяснява, че уникалната форма – тази, с която вероятно сте запознати, ако сте гледали Джурасик парк – е идентична с мегарапторидни нокти, открити в други региони, включително Мегараптор, теропод, открит в Аржентина с почти 13-инчов нокът.

В момента има само фрагменти на находките, но видът все още не е получил официално име или някакъв идентификатор. Въпреки това, в Ерик Червеният Запад са откривани вкаменелости в миналото и Поропат се надява, че в бъдеще ще бъдат открити и нови видове тероподи. Друга експедиция до локацията, ще се осъществи през ноември.

„Всички находища са представителни за дълбоки, сравнително бързо течащи реки, така че не очакваме да намерим цял скелет на сухоземно животно, но може и да извадим късмет“, казва той.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

Линийката е разграфена в сантиметри, то си пише на нея.
ПС. Освен, ако снимката не е към тази нова находка, а към нещо от преди години?!? А да по-долу статията се споменава и находка в Аржентина от преди време…Снимката вероятно е за нея и дори за нокътя сниман на нея се споменава в текста дължина в инчове, което е очевидно невярно.

Нокторезачка
Нокторезачка
2 години

Нокътчето е удивително ,но още по-удивителна е лекотата и убедеността с която ги лепват тия десетки милиони години. Пълна стъкмистика е в тая „наука“. Не виждам причина да и се вярва повече от творенията на Спилбърг.

Morgan
Morgan
Отговор на  Нокторезачка
2 години

Някой химик ще обясни по-добре от мен, но има химичен метод с който се определя с доста голяма точност колко милиона години са минали. Повечето хора не са толкова наясно с химията и не вярват, че е възможно.

Кольо
Кольо
Отговор на  Morgan
2 години

Няма точен химичен метод. Всичките методи за определяне на възраст, са физични. По специално базирани на скоростта на полуразпад на известни радиоактивни елементи, или радиоактивни изотопи.

Палеустиниец
Палеустиниец
2 години

Това ИТ новина ли е ?

Нови ревюта

Подобни новини