Учените от ЦЕРН открили доказателство за божествената частица?

3
32

Ново доказателство за съществуването на божествената частица ще представят до няколко дни учени от ЦЕРН. Очаква се два изследователски екипа да обявят, че са забелязали загадъчния Хигс бозон, който е направил възможно образуването на звездите и планетите след Големия взрив, съобщава BTV.

На семинар в Женева учените от ЦЕРН ще представят доклад за работата им по доказването, че божествената частица съществува. Ако това стане, пред съвременната наука ще се отворят огромни възможности за обновяване и разширяване на знанията ни за Вселената, а от там и за самите нас.

След Големия взрив невидима сила, наричана полето Хигс, е взаимодействала с останалите бозонни частици. Без това взаимодействие отделните частици биха се лутали в космоса със скоростта на светлината.

В един от екипите търсещи божествената частица с детектора CMS работят и български учени от катедрата по физика в Софийския университет.

Митичният Хигс бозон носи името на британския физик Питър Хигс. През 1964 г. ученият пръв предполага за съществуването на частицата. Учените търсят Хигс бозона от средата на 80-те години на миналия век, пресъздавайки мини-Големи взривове във вече затворения ускорител на частици „Теватрон“ в САЩ и в Големия адронен коладейр и предшественика му – Големия електрон-позитронен колайдер. Досегашните им опити не са дали резултат.

Ако бъде потвърдено съществуването на Хигс бозона, пред учените ще се открие пътят към т.нар. „Нова физика“ – познанието, което ще отведе изследователите отвъд Стандартния модел за Вселената, произлизащ от работата на Айнщайн и неговата Специалната теория на относителността от 1905 г.

Някои учени, сред които и видният британски физик Стивън Хокинг, отдавна дават гласност на съмненията си в съществуването на Хигс бозона и призовават частицата да бъде заменена с нещо друго в Стандартния модел.

В интервю за декемврийския брой на „Prospect“, 82-годишният Питър Хигс, спряган за евентуален носител на Нобелова награда, казва: „Ако се опитате да промените теорията, изключвайки тази частица, цялата история ще се превърне в безсмислица“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари