Учените са на път да разберат откъде идват зачестяващите сигнали от космоса

0
1284

Учените са открили два потока на радио сигнали от нашата галактика, като сега са на път да открият какъв е техния източник.

По-рано този месец учените откриха, че от неизвестен обект идват бързи радиовълни с висока скорост, което привлече вниманието на цялата научна общност. Оттогава експертите се опитват да установят от къде идват тези мистериозни радио вълни. Това е първият случай, в който биват открити бързи радио вълни от центъра на нашия Млечен път, а също и първият път, когато учените влагат толкова големи усилия да проследяват техния източник.

Сега учените казват, че са открили нови излъчвания, идващи от същата посока. Това трябва да помогне допълнително да се установи кой е източника на FRB лъченията и от какво произлиза този поток вълни.

Бързите радио вълни са с много кратък интервал на излъчване, но в същото време са и много мощни, според измерената енергия, която достига до наземните изследователски станции. Въпреки че частиците се излъчват в много кратки интервали от порядъка на части от милисекундата, те носят толкова енергия за един такъв интервал, колкото достига до Земята от Слънцето за два дни. Засега учените смятат, че честотата на вълните е в непредсказуеми интервали, но при някои от тях се наблюдава и циклично повторение.

Астрономите търсят обяснение на подобни лъчения още от 2007 г., когато за първи път беше открито първото такова излъчване. Възможните обяснения за произхода включват всякакви теории – от падащи звезди и черни дупки до извънземни технологии.

Въпросните лъчения засега са рядко наблюдавани и все още не е ясно какво точно ги причинява. Но учените се приближиха до откриването на източника им през тази година, когато откриха, че изглежда, че едно от тези излъчвания идва от нашата собствена галактика, и проследяват източника до магнетар или неутронна звезда с невероятно мощно магнитно поле.

Няколко дни след това откритие изследователите откриха много по-слаби радио излъчвания, идващи от същия източник, който официално в научната общност е именуван като SGR1935 + 2154. Изглежда, че се наблюдават прилики с други повтарящи се бързи радио излъчвания, открити по-рано и извън нашата слънчева система.

Изследователите се надяват, че откриването на въпросните лъчения, както и по-задълбочената работа за разбиране на това каква е активността на източника на лъченията, може да помогне да се определи дали е същият, от който са произлезли първите бързи радио лъчения, засечени още през 2007 г.

Изследването е описано в нова статия, публикувана в Nature Astronomy и озаглавена „Откриване на две силни радио излъчвания от магнетар SGR 1935 + 2154“.

3.7 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари