fbpx
9.8 C
София

Учените се отказаха от материалния еталон на килограма

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
По време на 26-тата генерална конференция по мерки и теглилки проведена в Париж, учените се отказаха от матерния еталон на килограма. Решението за промяната бе взето единодушно, а събитието бе показано в реално време.

До днес еталонът на килограма бе цилиндър от сплав, съставена от платина и иридий, който се съхраняваше във френския град Севър. Учените решиха, че материалният обект не е подходящ за точни измервания, понеже неговата маса за 100 години се е променила с няколко десетки микрограма. За редица точни измервания, тази погрешност е недопустима и води до получаването на недостоверни резултати.

Новият еталон на килограма се базира на Константата на Планк – постоянна величина, която се използва във всички уравнения и формули на квантовата механика. Пресмятането на значението на килограма вече ще става с помощта на електромеханична инсталация с име Везната на Кибъл. В тази везна, еталонът е натоварване, което уравновесява силата на отблъскване между постоянен магнит и индуктивност, по която протича ток.

Благодарение на новия метод, всяка държава може по всяко време самостоятелно да си направи подобна инсталация, без да се налага сверяване с главния еталон.

По време на конференцията бяха утвърдени и нови методи за определяне на силата на тока (Ампер) и мола (количество вещество).

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Shteryan Dimitrov Nikolaev
Shteryan Dimitrov Nikolaev
3 години

Добре де ама сега … аз 70 кила ли тежа все още или съм 140 ? 😀

Гого
Гого
Отговор на  Shteryan Dimitrov Nikolaev
3 години

След като си ходил по нужда, си 70 кг.

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър
3 години

Голяма излагация тези учени…що не измислиха за жените един специален еталон…щото те никога не са пълнички пък носят ххл

pedro
pedro
3 години

Самата смяна ще стане официално на 20 май 2019-та

асд
асд
3 години

ако мярката за маса може да се изрази като произведение на ток и напрежение, това означава ли че kg ще отпадне от системата SI?

magic
magic
Отговор на  асд
3 години

Малка корекция. В система SI, мерната единица е грам. Второ, няма как да отпадне! Прочети още веднъж статията. Съставя се инсталaция която симулира маса, която в гравитационно поле на земята да тежи 1кг. Друга инсталация, по-съвършена след време може да харчи по-малко енергия за да направи същата симулация.

асд
асд
Отговор на  magic
3 години

В система SI мерната единица е КИЛОГРАМ 😉

Шишо
Шишо
Отговор на  асд
3 години

абе ти асад сирийски ли си че си толкова тъоп? (кило)грам, (мили)грам… схващаш ли кое е общото или не спираш да четеш большая тролская енциклопедия? и в скоби съм ти ги сложил… смотльо

Нови ревюта

Подобни новини