Учените се отказаха от материалния еталон на килограма

8
1695
По време на 26-тата генерална конференция по мерки и теглилки проведена в Париж, учените се отказаха от матерния еталон на килограма. Решението за промяната бе взето единодушно, а събитието бе показано в реално време.

До днес еталонът на килограма бе цилиндър от сплав, съставена от платина и иридий, който се съхраняваше във френския град Севър. Учените решиха, че материалният обект не е подходящ за точни измервания, понеже неговата маса за 100 години се е променила с няколко десетки микрограма. За редица точни измервания, тази погрешност е недопустима и води до получаването на недостоверни резултати.

Новият еталон на килограма се базира на Константата на Планк – постоянна величина, която се използва във всички уравнения и формули на квантовата механика. Пресмятането на значението на килограма вече ще става с помощта на електромеханична инсталация с име Везната на Кибъл. В тази везна, еталонът е натоварване, което уравновесява силата на отблъскване между постоянен магнит и индуктивност, по която протича ток.

Благодарение на новия метод, всяка държава може по всяко време самостоятелно да си направи подобна инсталация, без да се налага сверяване с главния еталон.

По време на конференцията бяха утвърдени и нови методи за определяне на силата на тока (Ампер) и мола (количество вещество).

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Shteryan Dimitrov Nikolaev
Shteryan Dimitrov Nikolaev

Добре де ама сега … аз 70 кила ли тежа все още или съм 140 ? 😀

Гого
Гого

След като си ходил по нужда, си 70 кг.

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Голяма излагация тези учени…що не измислиха за жените един специален еталон…щото те никога не са пълнички пък носят ххл

pedro
pedro

Самата смяна ще стане официално на 20 май 2019-та

асд
асд

ако мярката за маса може да се изрази като произведение на ток и напрежение, това означава ли че kg ще отпадне от системата SI?

magic
magic

Малка корекция. В система SI, мерната единица е грам. Второ, няма как да отпадне! Прочети още веднъж статията. Съставя се инсталaция която симулира маса, която в гравитационно поле на земята да тежи 1кг. Друга инсталация, по-съвършена след време може да харчи по-малко енергия за да направи същата симулация.

асд
асд

В система SI мерната единица е КИЛОГРАМ 😉

Шишо
Шишо

абе ти асад сирийски ли си че си толкова тъоп? (кило)грам, (мили)грам… схващаш ли кое е общото или не спираш да четеш большая тролская енциклопедия? и в скоби съм ти ги сложил… смотльо