fbpx
1.1 C
София

Учените спорят дали Джеф Безос може да се счита за астронавт след полета на Blue Origin

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Предстоящият през месец юли полет на ръководителя на Amazon Джеф Безос и неговите спътници предизвиква ожесточени спорове. Един от тези въпроси, който няма еднозначен отговор е трябва ли да се наричат Безос и неговите спътници истински астронавти след осъществяването на този полет. Проблемът е в това, че и до ден-днешен не е ясно определено, къде точно започва космосът.

Обикновено за границата, тоест за началото на космоса, се счита линията на Карман – въображаема сфера, която се намира на 100 километра над морското ниво. Според представителя на университетския колеж на Лондон Раман Принжа (Raman Prinja), след тази въображаема линия атмосферата на Земята става прекалено разредена и не може да удържи полета на който и да е обикновен самолет.

В същото време НАСА счита, че границата на космоса започва само на 50 мили или около 80 км от морското равнище. Ето защо от гледна точка на американското правителство за астронавт се счита всеки, който е преминал на тази неособено голяма височина. Да си припомним, че през месец май корабът VSS Unity на компанията Virgin Galactic преодоля височина от 55,45 мили или около 90 км.

Независимо от всичко това, корабът на Безос Blue Origin се подготвя да преодолее международно признатата линия на космоса – линията на Карман.

„След като пресечете линията на Карман, вие ще получите крилете на астронавт“ – се казва в сайта на компанията.

По този начин Безос, неговият брат и неизвестният все още пасажер, заплатил за полета $28 милиона, ще могат да бъдат наречени астронавти, понеже наистина ще се озоват в космоса с космическия кораб Blue Origin.

Споровете продължават, понеже тази граница не е съвсем точна, подлежи на промени и в бъдеще Безос и неговите партньори може да изгубят придобития статут на астронавти. В това има логика, понеже професор Едуин Търнър (Edwin L. Turner) от Принстън е привърженик на далеч по-популярното определение за границата, от която започва космоса. Според него това е височината, при която даден обект може да извърши поне една обиколка на Земята без използването на каквито и да било двигатели.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини