fbpx
1.4 C
София

Учените твърдят, че са открили „тайната съставка за изграждане на живот“

Най-четени

Екип от изследователи от университета Purdue твърди, че е открил „химията, която стои зад произхода на живота“ на Земята. И то в обикновени капки вода.

Учените използваха поразително силен език, за да отбележат откритията си.

Греъм Кукс, професор по химия в Purdue и водещ автор на новата статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, нарича в свое изявление това „драматично откритие“ и „тайната съставка за изграждането на живота“.

По същество това е химията, която стои зад произхода на живота. Това е първата демонстрация, че първични молекули, прости аминокиселини, спонтанно образуват пептиди, градивните елементи на живота, в капки чиста вода.

Откритието може да има огромни последици за разбирането ни за това как се е формирал животът на Земята преди милиарди години.

Намирам това откритие за наистина завладяващо. Според мен все повече се увеличават доказателствата, че има нещо наистина уникално и необикновено в химията на повърхността на малките водни капки или в тях.

Алън Дусет, доцент от Университета „Далхаузи“ в Нова Скотия, експерт по спектрометрия.
Казано на прост език, изследването подкрепя съществуващата от десетилетия теория, че животът на Земята е започнал в океаните.

Аминокиселините, за които учените смятат, че са попаднали на Земята преди милиарди години чрез метеоритни дъждове, могат да се свързват помежду си. Така образуват пептиди, които отдавна се смятат за градивните елементи на протеините, а в крайна сметка и на самия живот.

Но това, което досега объркваше учените, е фактът, че този процес изисква както водна, така и неводна среда.

Сега, използвайки най-съвременните спектрометри, те се запознават отблизо с химичните реакции във вътрешността на водните капки. Кукс и колегите му откриват, че там, където водните капки се срещат с атмосферата, могат да протичат „изключително бързи реакции“.

Това заключение би могло да обясни как животът процъфтява там, където морето се среща със сушата, или където прясна вода пресича плодородни пейзажи.

Учените стигат дотам да твърдят, че тези градивни елементи на живота могат да се образуват спонтанно в самата вода, без да са необходими други катализатори.

Скоростта на реакциите в капките е от сто до милион пъти по-бърза от тази на същите химикали, реагиращи в насипен разтвор.

Греъм Кукс

Учените се надяват, че откритието им може да ни помогне да разберем основните процеси, свързани с формирането на живота на Земята. Това от своя страна може да ни помогне да проучим дали сме сами във Вселената, или дори да създадем наши собствени версии на жива материя.

В краткосрочен план обаче тези реакции могат да се окажат полезни в други области, като например откриването на лекарства.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини