fbpx
0 C
София

Учени: Възможно е да настъпи крах на цивилизацията в близките десетилетия

Най-четени

Още през 1972 г. екип от учени от Мазачузетския технологичен институт публикуват изследване, което предсказва, че края на сегашната ни индустриална цивилизация може да дойде в рамките на 21-ви век.

И докато проучването изглежда силно опростено и неотразяващо много от съвременните фактори, ново изследване показва, че досега прогнозите му са се случвали зловещо точно, съобщават от популярния портал за технологии Motherboard. Ново изследване, публикувано в Yale Journal of Industrial Ecology, поглежда назад в развитието на нещата от първоначалния доклад от 1972-ра година до днес и стига до заключението, че наистина можем да станем свидетели на краха на цивилизацията ни съвсем скоро, някъде след 2040-та година. Но това е само ако бизнеса и правителствата продължат с обичайния си досега подход на прекомерна експлоатация на природните и екологичните ресурси, като се предполага, че има надежда за обществото, стига да можем да променим своето производствено и пазарно поведение.

Новото проучване предлага изготвени прогнози и анализи от екипа на Масачузетския технологичен институт спрямо действителни, осезаеми данни за икономическото развитие и добива на ресурси, за да се установи колко далеч сме стигнали по пътя на самозабравата ни като биологичен вид.

„Предвид непривлекателната перспектива за колапс, бях любопитен да видя кои сценарии са в най-тясно съответствие с емпиричните данни днес“, обясни авторът на изследването Гая Херингтън в прес съобщението си. „В края на краищата книгата, която представя този световен модел, беше истински бестселър в края на 70-те години, но към днешна дата разполагаме с няколко десетилетия повече емпирични данни, които биха придали смисъл на анализите и изследванията ни. Но за моя изненада не успях да открият в литературата скорошни опити за проверяване на прогнозите от това старо проучване, нито за актуализиране на информацията и обобщенията, които откриваме в него, затова реших да опитам с това начинание сам.“

Херингтън е директор по устойчивостта и динамичния системен анализ в счетоводната къща KPMG, но тя провежда проучването си независимо като част от магистърската си дисертация в Харвард. Херингтън поясни пред Motherboard, че колапсът не означава, че човечеството ще престане да съществува. Но определено можем да очакваме промяна в начина ни на живот, смята тя, казвайки, че „икономическият и индустриален растеж ще спре, а след това постигнатото ще започне да намалява, което ще навреди на производството на храни и стандарта ни на живот…“, коментира тя. Повече информация за изследването може да прочетете тук.

Позитивната част от констатациите е, че можем да очакваме обръщане на кривите, които изправят косите на изследователите по околната среда и бъдещето на планетата, като ревизираме начините си на производство и потребление, за да преминем към устойчиви подходи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини