Учени в САЩ представиха материал с невероятни качества

2
16

Американски учени са създали първата гъвкава и плоска материя, способна да преобразува механичните колебания в електричество или да произвежда звук, който отваря пътя за създаването на първите „говорещи“ вестници, „пеещи“ флагове и „шпионски“ якета, се казва в статия, публикувана в списание Nature Communications.

„Представете си вестник, на страниците на който са вградени микрофони и високоговорители. Всъщност, може да се създаде стая, която да може да общува с читателя, да го слуша и да отговаря на въпросите му. В бъдеще, нашият материал може да замени обикновените говорители, притежаващи по-големи размери и изискващи мощен източник на енергия“ — казва Нелсън Сепулведа от университета на щата Мичиган в Източен Лансинг (САЩ).

През последното десетилетие, учените са разработили множество технологии, които да произвеждат изцяло или частично прозрачни дисплеи и микроелектроника. Така например, през юли 2011 г. физици от САЩ представиха на света прозрачни литиево-йонни батерии, а през ноември на същата година — контактни лещи с вграден дисплей. Освен това, през последните години учените създадоха прозрачни транзистори от графен.

Миналата година Сепулведа и неговите колеги са разработили гъвкавия наноматериал FENG, който, както първоначално се смяташе, може да се превърне в един от основните източници на захранване за гъвкавата електроника. С вграждането в пенообразен полимерен филм на наночастици от силициев диоксид и сребро, учените са успели да създадат генератор на електричество, който преобразува механичната енергия в ток. Ако такъв филм бъде вграждан в дрехите, то тогава човекът ще произвежда ток по време на движение по улицата или у дома.

Експериментирайки с FENG, американските физици са открили, че този материал може да се използва и за противоположни цели — преобразуването на електричеството в механични колебания и записи на акустични вълни.

Водени от тази идея, екипът на Сепулведа е използвал FENG за създаване на система за сигурност за компютъра, разпознавайки гласа на господаря си, а също е използвал този материал във флаг за университет, принуждавайки го да изпълнява химн или произволна музика чрез свързването към него на портативен плейър.

Подобни материали, както отбелязват учените, могат да се използва и за други цели – за потискане на шума, системи за предупреждение за опасност и други неща, където се изисква гъвкавост, механична надеждност и ниска консумация на енергия.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
АнонименИме Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

гласа на господаря си

гоподаря си => Светослав господаря

Анонимен
Анонимен

Капиталистите, винаги когато преоткрият топлата война, надигат вой за нещо невероятно, сензационно.