Учени за първи път телепортираха обект извън Земята

19
4903

Доскоро телепортацията се случваше само във фантастичните филми, а едва през 90-те на миналия век учени с подложени на съмнение качества, все пак обявиха, че е възможна, благодарение на квантовата физика. От тогава темата за телепортирането се разви доста като през последните две години два екипа от учени успяха да телепортират частици извън своите лаборатории на разстояние около 100 км.

Днес всичко това обаче минава на следващо ниво, тъй като китайски учени успяха да телепортират обект от Земята в космоса – на разстояние от 500 км до сателит в околоземна орбита.. Спътникът, носещ името Мициус, всъщност е нещо като фото детектор с голяма чувствителност, за да може да улови дори отделен фотон, изпратен от Земята както се е случило. Това е първият случай на квантова телепортация, но също така е и първата квантова мрежа от сателит до земята, която човечеството успява да изгради.

Успехът идва в резултат на квантово заплитане – процес при който две частици реагират като една без физическа връзка помежду им, а във видеото бихте могли да научите повече за самата телепортация и как методът може да бъде използват в бъдеще.

Какво всъщност е телепортацията?

Ако сте гледали малко повече филми и сте се интересували по-малко от научните публикации по въпроса, със сигурност ще ви разочароваме. Не е точно като в Стар Трек или другите фантастични филми. Учените говорят за квантова телепортация, не когато един обект мигновено се мести от едно място в пространството на друго, а когато се премества не самия обект, а по-точно неговото състояние. По този начин на голямо разстояние може да се появи обект със същите свойства. В момента тестовете все още са на етап не на предаване на сложни обекти, а на отделни атоми или фотони.

И все пак случилото се днес е небивал успех, който учените чакаха отдавна и който със сигурност ще остане паметен в историята.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
10 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Нещо не ми е ясно – какво точно са телепортирали!??
Спътник ли или нещо друго?

Четох два пъти статията и нещо ми се изплъзна.
Ако е спътник значи няма нужда от ракети, ако е фотони или микро частици значи нищо не са телепортирали, а просто заря в небето 🙂

F0FF
F0FF

Прочетете отново 🙂

Zapoznat
Zapoznat

Нищо не са телепортирали

АхОх
АхОх

Какво толкова не им харесва на хората това изказване – над 25 човека са маркирали не им харесва. Нищо не е телепортирано защото фотони и каквито и да било микро частици не могат да се хванат , това което се детектва може да е която и да било микро частица минаваща наблизо.

Росен Пенев
Росен Пенев

Телепортацията на обекти не е като по филмите да се премести мигновенно един обект от едно място на друго , а е просто копиране на обекта със всичките му свойства и така първия обект си остава а „телепортирания“ копиран втори обект получава същите свойства като оригинала. Нещо като копи пасте при информацията на компютрите. Така можем да копираме безкрайно един и същи обект като оригинала се запазва на оригиналното място в оригиналния си вид. Скоро всички ще имаме телепорти в къщи със квантов интернет и ще може да купуваме от он-лаин магазини от готови салати и ястия и пържоли до… Виж още »

ooo
ooo

muvibg.com/filmi/ekshani/676-star-trek-into-darkness-propadane-v-mraka-2013.html

1111
1111

Ти имаш ли си най-малка представа колко енергия е нужна да си „направиш“ каквото и да е? Ще си правел пържоли!?! – Глупости. Материята за тази пържола от къде ще дойде? Ще си пазиш цялата менделеева таблица в хладилника ли? Или ще вземеш енергия от контакта и ще си я трансформираш в материята за пържолата.

1111
1111

По данни от интернет – 1кг материя е около 25 Терата енергия. Един 80 кг човек да го „копирш“ ще ти трябват 2.2 Петавата енергия. Успех.

1111
1111

Глупостите за това как ще си наливаш информация в мозъка са супер. Това как мозъка на един един човек мисли спрямо друг е еднакво само в това, че се ползват еднакви дялове на мозъка. Структурата и връзките обаче са строго индивидуални. Ако въобще стане възможно да си наливаш данни като в матрицата, ще е само ако измислят някакви импланти. Но да ми кажеш, че ще пренаредиш някой мозък с милиарди синаптични връзки и това няма да го засегне отрицателно е много фантастика. Много по-лесно ще е да се измисли чип/имплант в който да се вкарва информацията и тя се предава… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Прочетете малко за нещата, които хората са си представяли за днешното време преди 100-200 години – говорили са същите неща като вас, а ето – днес медицината е по-развита отвсякога, но ние боледуваме повече отвсякога. Проблемите не се решават, те се увеличават. Ако примерно парите изчезнат, това ще е и началото на голямото робство. Всъщност то вече наближава – интернет на нещата ще вкара всички наши предмети в мрежата, ще хакват хладилниците, телевизорите и автомобилите ни, ако електронните пари заменят хартиените, това ще ускори процеса. Нова математика и физика не може да има – математиката и физиката на вселената е… Виж още »

Анонимен
Анонимен

„телепортирането“ на състоянието на фотон, не е телепортиране на самият фотон. Макар че, чисто теоретично не е проблем въобще да са измерили какъвто и да е удобен фотон, който е бил в нужното състояние, и да е просто един от неизброимото количество фотони от слънчевата светлина отразен от земната атмосфера. Т.е. да не се е състояла дори „телепортация“ на състояние.

Калин
Калин

Телепортация е неправилен израз. По скоро мигновенно копиране на характеристиките на фотон на 500 км 🙂

Azhen
Azhen

Много грешно е да се нарече това телепортация.

Agentpat
Agentpat

Това не е телепортация, а копипортация.

Zapoznat
Zapoznat

Гръмко и подвеждащо заглавие…
Не за първи път, а за пореден път КАЛнатаДАТА слага подвеждащо заглавие на объркваща статия.
Да бяхте обяснили още в началото за какво става въпрос.
Или да бяхте използвали общоприетия днес термин „квантово заплитане“, а не телепортиране.
Мислете ги тези неща, автори.
Не само да привличате внимание със лъжливи сензации.

И най-важното – квантовото заплитане е процес, който не е приложим за по-големи обекти от въпросните частици.

Azhen
Azhen

Да съгласен съм , вече станаха жълт сайт …

Кочо
Кочо

егати и идиотското заглавие

Перин
Перин

Ей МНОГО сте смотани!!! Спрете с тея подвеждащи заглавия….

тъй-тъй
тъй-тъй

Телепортацията на сложни предмети е невъзможна. Всъщност имам чувството че и телепортацията на елементарни частици е невъзможна.
ПП. От умните глави ще дойдат големите проблеми. Както е било и досега.