fbpx
18.8 C
София

Учени изобретиха прозрачен соларен панел подходящ за смартфони

Най-четени

Значителна част от човечеството се опитва да следва пътя на замяна на невъзобновяемите енергийни източници с възобновяеми. Корейски учени от Националния университет в Инчхон направиха малка стъпка по този път – те създадоха първата, според техните думи, напълно прозрачна слънчева клетка.

В ново проучване професор Джоундонг Ким описва новаторски метод за изграждане на хетеропреходния слой на слънчевата клетка. Според проучването комбинацията от полупроводници от никелов оксид и титанов оксид е създала ефективна и напълно прозрачна слънчева клетка.

Понастоящем в технологията на слънчевите клетки се използва титанов оксид (TiO2), ефективен полупроводник. Той е ефективен, нетоксичен и екологичен, а също така се намира и в изобилие на планетата ни. Никеловият оксид (NiO), от друга страна, също е полупроводник с високи характеристики на оптична прозрачност. Комбинацията от тези два елемента създава прозрачни слънчеви панели, които са едновременно устойчиви и лесни за използвани.

Слънчевата енергия (заедно с вятъра и водата) винаги е била най-големите надежди за прехода към възобновяема енергия. Затова много учени работят в тази област. През последните години слънчевата енергия стана по-достъпна и предпочитана като екологична алтернатива на стандартните източници, а степента на преобразуване на ултравиолетовото лъчение в електричество, която позволяват едни от най-актуалните и съвременни технологии, се увеличи неколкократно, което от своя страна даде нови надежди за изследователите и компаниите, които бяха оставили слънчевата енергия като недотам ефективна алтернатива, когато става въпрос за портативни потребителски устройства.

Съвременните слънчеви клетки обаче са ограничени в ежедневната си употреба поради тяхната непрозрачност. Слънчеви панели могат да се видят само на покривите, в отдалечени райони и извън местата, където най-често се спират очите ни – не само поради естетически, а понякога и поради чисто технологични причини. Jundong Kim има големи надежди за своите изследвания – според учения уникалните свойства на прозрачните фотоволтаични клетки им отварят широк спектър от приложения. В бъдеще напълно прозрачни панели ще се използват в прозорци на сгради и дори в мобилни телефони, според неговите очаквания. Все още е рано да се говори за комерсиализация, тъй като ефективността на преобразуване на енергия на изследваните панели е 2,1%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини