Учени изобретиха устройство, движещо се по кръвоносната система на човека

0
140

Учени от Станфордския университет представиха устройство, предназначено за употреба в областта а медицината. Изобретението може да се придвижва заедно с кръвта по артериите на човека, като при това не изисква наличие на вграден източник на захранване и по тази причина тежи двойно по-малко в сравнение със своите аналози. Управлението на прибора и предаването на енергия към него се осъществяват с помощта на безжична технология.

„Такива устройства могат да предизвикат истинска революция в медицината“, смята Ада Пун – ръководител на екипа, създал изобретението. По думите й, новият продукт може да се използва както за диагностика, така и за извършване на неголеми хирургични интервенции.

Както съобщава ресурсът TG Daily, приборът се състои от радиомодул, който се използва за предаване на сигнали и необходимата за движението по артериите енергия към устройството, вкарано в тялото на пациента. В момента вече са създадени няколко версии на апарата, но, според Пун, тепърва предстои да бъдат решени още редица проблеми, свързани с неговото практическо приложение.

„Но за първи път от десетилетия насам сме толкова близо до решаването на тази задача“, подчертава тя.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари