Учени използват Al, за да преобразуват древни карти в сателитни изображения

1
575

Картите от древността ни дават известен поглед върху това как са изглеждали градските устройства преди стотици години. Но какво ще видим, ако погледнем тези толкова стари карти с модерен поглед?

Ханрике Андраде е студент в Escola Politécnica da Universidade de Pernambuco, Ресифи, който от няколко години изследва картите от преди векове на родния си град Ресифи, Бразилия.

„Смятам, че в Рефиси на хората до голяма степен им е отказан достъп до собственото им минало, което затруднява да разберат кои са те всъщност и по този начин какво могат да направят за собственото си бъдеще.“, казва Андраде, обяснявайки какъв е неговият стимул да се отдаде на тази мисия.

Андраде се е обърнал към професор Бруно Фернандес от неговия университет с идеята: да разработят алгоритъм за машинно обучение, който да трансформира древните карти в сателитни изображения, досущ като тези, които ежедневно срещаме в Google Maps. Той приема, че такъв подход би могъл да информира хората за това как се е променяло устройството на градовете и обществените терени, както и оползотворяването на земните ресурси и територия с течение на времето, включително социалните и икономическите последици, които носи урбанизацията.

За да видят реализацията на проекта, двамата учени са използвали съществуващ инструмент с изкуствен интелект, наречен Pix2pix, който работи с две невронни мрежи. Първата създава изображенията въз основата на входящ набор, докато втората мрежа се използва за потвърждаване на автентичността на генерирането изображения. След това мрежите са готови да синхронизират работата си и в крайна сметка да създадат реалистична сателитна карта въз основа на предоставените исторически данни.

Андраде и Фернандес описват своя подход в проучване, публикувано на 24 септември 2020 г. в IEEE Geoscience and Remote Sensing Letters.

В своето проучване, те са успели да създадат карта на Рефиси от 1808 г. и са генерирали съвременни изображения на района.

„Когато погледнете изображенията, разбирате как се е променил градът ни за 200 години“, обяснява Андраде. „Географията на града се е променила драстично – сметищата са намалили водните обекти, а зелените площи са изчезнали в резултат на човешката дейност.“

Той казва, че предимството на този подход с използването на изкуствен интелект е, че той изисква относително малък обем начални данни – обаче е необходимо те са да с историческа контекст и достатъчно добра разделителна способност.

„Продължавайки напред, работим за подобряване на разделителната способност на изображенията и експериментираме върху различни входни снимки“, казва Андраде. Той вижда този подход за генериране на съвременни образи от миналото като широко приложим, като отбелязва, че той може да бъде приложен на различни места и да бъде използван от урбанистите, антрополозите и историците.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари