fbpx
12.8 C
София

Учени използваха „чудодеен материал“, който превръща пластмаса и парникови газове в устойчиви горива

Най-четени

Учени са изобретили система, която може да превръща пластмасовите отпадъци и парниковите газове в устойчиви горива. 

Използва в процеса само енергията на Слънцето.

Захранваният от слънцето реактор, разработен от изследователи от Университета в Кеймбридж, превръща въглеродния диоксид (CO2) и пластмасите в продукти, които могат да се използват в широк кръг индустрии.

За първи път в историята реактор може да преобразува два отпадъчни потока в два отделни химически продукта едновременно.

Превръщането на отпадъците в нещо полезно с помощта на слънчевата енергия е основна цел на нашите изследвания. Замърсяването с пластмаса е огромен проблем в световен мащаб и често много от пластмасите, които изхвърляме в контейнерите за рециклиране, се изгарят или завършват на сметището.

Професор Ервин Райзнер от катедрата по химия „Юсуф Хамид“ на Университета в Кеймбридж.

В реактора се използва така нареченият „чудодеен материал“ перовскит.

Той е приветстван от учените заради потенциала си да революционизира соларната индустрия. Миналата година изследователите счупиха световния рекорд за слънчева енергия, използвайки този материал.

Според изследователите преди тази система не е имало начин за селективно и ефективно преобразуване на CO2 в продукти с висока стойност.

Една технология, задвижвана от слънчевата енергия, която може да помогне за справяне със замърсяването с пластмаса и парниковите газове едновременно, може да промени правилата на играта в развитието на кръговата икономика. Това, което е специално за тази система, е гъвкавостта и възможността за настройване – сега произвеждаме доста прости молекули на въглеродна основа, но в бъдеще бихме могли да настроим системата за производство на много по-сложни продукти, само чрез промяна на катализатора.

Субхаджит Бхатачарджи от Университета в Кеймбридж.

Статията, в която се описва новата технология, озаглавена „Фотоелектрохимично преобразуване на CO2 в гориво с едновременен пластичен реформинг“, е публикувана в научното списание Nature Synthesis в понеделник.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини