Учени: Има големи сходства между строежа на човешкия мозък и Вселената

3
944

Астрофизик и неврохирург влизат в една стая. Може да звучи като начало на черна шега, но това, което двама италиански изследователи са открили, е наистина впечатляващо. Техните заключения са, че структурите на невронните мрежи в човешкия мозък удивително много наподобяват структурите на Вселената.

Астрофизикът от Университета в Болоня Франко Ваца и неврохирургът от Университета във Верона Алберто Фелети описват изненадващи прилики между космическата мрежа от галактики и сложната мрежа от неврони в човешкия мозък, изложени в нова статия, публикувана в списанието Frontiers in Physics. Въпреки че между двете човешкия мозък и Вселената има огромна разлика в мащаб, човешкият мозък и съставът на космическата мрежа показват сходни нива на сложност и самоорганизация според изследователите.

Мозъкът съдържа приблизително 69 милиарда неврони, докато според наблюденията Вселената е съставена от най-малко 100 милиарда галактики, свързани като мрежа. В действителност, интересното е, че галактиките и невроните представляват само около 30 процента от общата маса съответно на Вселената и мозъка. И галактиките, и невронните мрежи, се подреждат като мъниста във формата на дълги струни или нишки.

В случая на галактиката ни останалите 70 процента от масата се запълват от неизвестната тъмна материя. Еквивалентът на тези 70 процента в човешкия мозък, както добре знаем, е течност.

„Изчислихме спектралната плътност на двете системи“, казва Ваза в обобщение по повод научната работа, визирайки космическите системи и невронните мрежи. „Техниката за измерване на спектралната плътност се използва често в космологията за изследване на пространственото разпределение на галактиките.“

„Нашият анализ показва, че разпределението на колебанията в невронните мрежи на малкия мозък в скала от 1 микрометър до 0,1 милиметра следва същата прогресия на разпределение на материята в космическата мрежа“, добавя той. „Но, разбира се, на по-голям мащаб, говорим за разстояния от порядъка на от 5 милиона до 500 милиона светлинни години.“

Учените казват, че групирането и броя на връзките, които обединяват мрежите на човешкия мозък и Вселената, също имат изключително подобна структура.

„В още един показател откривахме неочаквани нива на подобие. Вероятно връзката между двете системи се развива следвайки сходни физически принципи, въпреки поразителната и очевидна разлика между физическите сили, регулиращи галактиките и невроните.“

Екипът се надява, че предварителното им проучване може да доведе до нови техники за анализ както в космологията, така и в неврохирургията, позволявайки на учените да разберат по-добре как тези структури са се развили с течение на времето.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари