fbpx
-3.2 C
София

Учени и хора от IT индустрията с писмо за спиране на роботите-убийци

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Вероятно си спомняте изразените страхове от страна на хора, като Илън Мъск, Стивън Хокинг, Стив Возняк и други по отношение на възможността човек да създаде мислещи самоосъзнати машини, които един ден да го убият. Возняк беше особено оригинален с предвиждането си, че един ден ние ще станем „домашни любимци“ на тези умни машини (все едно малко днес робуват на мобилните си устройства).

Шегата настрана, но вече няколко години човек убива с помощта на роботи, като например Predator с помощта на който американската армия нанася удари в страни като Афганистан и Ирак по терористични цели. Тези „въздушни убийци“ биват ръководени от хора, намиращи се на стотици километри от целите си, седейки удобно в своите столове в армейско поделение в Северна Америка.

Тези дни в Интернет се появи открито писмо, приканващо ООН да наложи възбрана над използването на дроновете-убийци. Документът е подписан от 1000 учени, специалисти по изкуствен интелект и известни хора от IT индустрията, между които Стив Возняк, Илън Мъск, Стивън Хокинг, Ноам Чомски и др.

Писмото беше представено по време на провеждащата се в Буенос Айрес Международна сборна конференция по въпросите на изкуствения интелект.

Този път, за разлика от споменатите в начало случаи, учените не говорят за далечното бъдеще и за хипотетични постановки, а за една съвсем реална и наближаваща опасност. Според учените, използването на този тип оръжия може да доведе до „трета революция в начина, по който биват водени войните“, след създаването на огнестрелното оръжие и атомната бомба.

„Ако някой военен производител направи пробив в областта на оръжията с изкуствен интелект, то тогава старта на глобална надпревара във въоръжаването е неизбежна, и крайната точка на едно такова технологично пътуване е ясно: автономните оръжия ще се превърнат в „калашниците на бъдещето“, пишат авторите на писмото.

По думите им, производство на подобни оръжия не изисква сдобиването със скъпи материали и ресурси, и масовото им производство няма да е проблем. Какво ще стане обаче, ако тези устройства се появят на черния пазар и от тях могат да се възползват престъпници, диктатори и терористи?

„В обобщение, ние вярваме, че изкуственият интелект притежава огромен потенциал да донесе ползи на човечеството по множество начини, и че целта на технологията е именно тази. Започването на надпревара за превъоръжаване с AI оръжия е лоша идея и трябва да бъде предотвратена чрез забрана на атакуващите автономни оръжия, непритежаващи смислен човешки контрол“, завършва декларацията.  

Редица специалисти съобщават, че времето на напълно автономните роботизирани убийци съвсем не е далеч. Така например анти-корабните ракети на Lockheed Martin, макар и да са изстрелвани от хора, намират сами своите цели.

По данни на NYTimes Великобритания, Норвегия и Израел вече подготвят интегрирането в арсенала на армиите си дронове и ракети, които могат да провеждат атаки срещу радари, танкове и кораби на противника без да има пряк човешки контрол над управлението им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини