fbpx
-4.2 C
София

Учени: Мантрата, че трябва да се пият по 8 чаши вода на ден, не е вярна и е опасна

Най-четени

Колко вода трябва да пиете всеки ден? Това е въпрос, който се върти напред-назад. Редица проучвания твърдят, че са установили магическото количество вода, което трябва да консумира средностатистическият човек.

Обикновено се казва, че трябва да консумираме 8 чаши на ден. В зависимост от чашата, с която мерим, горната граница на скалата стига до 2.8-3 литра вода на ден. 

Сега обаче учените твърдят, че това е твърде много.

Изследване на Университета в Абърдийн, публикувано в Science тази седмица, показва, че препоръчителният прием от (около) два литра вода на ден рядко отговаря на действителните ни нужди. В много случаи е дори твърде висок.

Като се има предвид, че около половината от дневния ни прием на вода идва от храната, учените смятат, че в действителност се нуждаем само от около 1.5 до 1.8 литра на ден.

Предишните изследвания в тази област зависеха от проучвания, прилагани върху малки извадки от хора. Сега учените си сътрудничат по целия свят, за да измерят оборота на водата с помощта на техника на стабилните изотопи.

Те са изследвали 5604 души на възраст между 8 дни и 96 години – от 23 различни държави.

Изследването е включвало хора, които са изпивали чаша вода, в която някои от молекулите на водорода са били заменени със стабилен изотоп на елемента, наречен деутерий. Той се среща естествено в човешкото тяло и е напълно безвреден.

Скоростта на елиминиране на допълнителния деутерий разкрива колко бързо водата в организма преминава кръговрат.

Хората, живеещи в гореща и влажна среда и на голяма надморска височина, както и спортистите, бременните и кърмещите жени, се нуждаят от повече вода. 

Изследването показва, че при тях оборотът на водата в действителност е по-висок.

Разходът на енергия е най-големият фактор за оборота на водата, като най-високите стойности се наблюдават при мъжете на възраст 20-35 години. Те преобръщат средно по 4.2 литра на ден.

  • Този показател намалява с възрастта, като при мъжете на 90 години той е средно 2.5 литра на ден.
  • При жените на възраст 20-40 години средният оборот е 3.3 литра, който също намалява до 2.5 литра на 90-годишна възраст.

Оборотът на водата не е равен на нуждата от питейна вода, обяснява професор Джон Спикман от Университета в Абърдийн.

Дори ако един мъж на 20 години има оборот на водата средно 4.2 литра на ден, той не трябва да пие 4.2 литра вода всеки ден. Около 15 % от тази стойност отразява повърхностния обмен на вода и водата, произведена от метаболизма. Действително необходимият прием на вода е около 3.6 литра на ден. Тъй като повечето храни също съдържат вода, значително количество вода се осигурява само с храната.

Джон Спикман

Това проучване показва, че общоприетото мнение, че всички трябва да пием по осем чаши вода (или около два литра на ден), вероятно е твърде високо за повечето хора в повечето ситуации. Няма универсално правило. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини