fbpx
15.7 C
София

Учени: Млечният път се изкривява и деформира след сблъсък с друга галактика

Най-четени

Млечният път е бил смутен от сблъсък с друга, по-малка галактика, казват учени.

Преди около 700 милиона години, сравнително скоро по стандартите на Вселената, Млечният път е претърпял сблъсък, който е оставил дълготрайна следа върху неговата форма.

Откритието променя нашето разбиране за еволюцията на галактиката ни и нейната история, според откривателите.  Дълго време я разглеждаме като относително статична или изпаднала в състояние на равновесие.

Оказва се обаче, че Млечният път е претърпял изкривявани след съприкосновение с по-малка галактика. Тя е известна като Големия магеланов облак или LMC.

Ефектите от този сблъсък остават видими и днес като следствието е, че е повлияна структурата на галактиката

Астрономите са успели да разгледат как LMC изкривява движението на нашата галактика, използвайки статичен модел. Той им позволява да изчислят скоростта на най-далечните звезди в нея.

Изводът им е, че галактиката ни не се е движила към мястото, където LMC се намира в настоящето. Движила се е към мястото, където LMC е бил преди. Изглежда като, че ли преследва ускоряващ влак и го изпуска.

Големият магеланов облак се определя като сателитна галактика на Млечния път. Може да се види като слаб облак в нощното небе над Южното полукълбо.

Това, което не се вижда е ореолът от тъмна материя, който заобикаля както нея, така и нашия собствен Млечен път, разкрива се в скорошното изследване. Въпреки че тази материя е невидима, те може да е изследва чрез въздействието си върху звездите и газа, които заобикаля.

Ореолът на тъмната материя изкривява диска на Млечния път, привличайки го към съзвездието Пегас. Странната посока изглежда е резултат от факта, че самият LMC се движи дори по-бързо от Млечния път.

„Това откритие определено нарушава вярването, че нашата галактика е в някакво равновесно състояние. Всъщност неотдавнашното пропадане на LMC причинява силни смущения в Млечния път “, казва Хорхе Пенярубия, учен в дисциплината на гравитационната динамика от школата по физика и астрономия в университета в Единбург, където се състои изследването и водещ изследването.

Разбирането на това явление може да ни даде несравним поглед върху разпространението на тъмната материя в двете галактики, смятат специалистите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини