fbpx
23.8 C
София

Учени модифицираха ДНК на бактерии, за да поглъщат въглероден диоксид

Най-четени

При нормални обстоятелства бактериите E. Coli са известни като паразитиращи хетерогрофни организми, чието съществуване зависи от консумацията на органични съединения, например захар. E. Coli живеят на дълги колонии и често се натрупват в дебелото черво на топлокръвните животни. За разлика от техния паразитен начин на живот, растенията се считат за автотрофни организми, благодарение на способността им сами да произвеждат собствената си храна. Като се има предвид огромният капацитет на растенията да преобразуват въглеродния диоксид в атмосферата в енергия и биомаса и безпрецедентното покачване на нивата на CO2 в световен мащаб, което наблюдаваме през последните няколко години, не е изненада, че научаваме, че изследователите се опитват да превърнат хетеротрофни организми в автотрофни чрез ДНК модификация в лабораторията. Докато напредъкът до този момент е много ограничен в това отношение, скорошна публикация в научния журнал Cell загатва още една голяма стъпка в тази посока.

Използвайки комбинация от генно инженерство и насочена еволюция, изследователите са успели да създадат естествен цикъл на Калвин в лабораторни щамове на E.Coli. Цикълът на Калвин е процес, при който растенията използват въглеродния диоксид от околната среда и го превръщат в захар; въвеждайки този цикъл при бактериите, авторите на изследването ефективно са им дали способността да се хранят с въглероден диоксид.

Изследването е посрещнато от научната общност като важен етап в областта на синтетична биология и се залагат надежди един ден да бъде част от разработването на стратегия и технология, които да подпомогнат глобалните усилия за намаляване на нивата на CO2.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини