Учените са на път да направят един от най-големите пробиви в разработката на квантови компютри в голям мащаб. Неговата цел е да реши проблема с квантовата декохерентност, или така нареченият шум. Накратко, когато зададем някоя задача на квантовия компютър, по време на изпълнението ѝ от кубитите изтича информация в околната среда. За да може да разчитаме на технологията, въпросният шум трябва да се ограничи до определено ниво.

Не се ли реши този проблем, няма как да използваме квантови изчисления по „революционен начин“. Нов доклад предлага начин за справянето с шума, потенциално отваряйки възможност той да се контролира. Това би могло да разреши разработката на много по-добри квантови системи.

Разрешаването на невъзможните за днешните компютри проблеми зависи от подобни разработки

Този шум води до грешки, които се появяват при всяка квантова манипулация на кубитите. Колкото повече кубити си впрегнал, толкова повече шум се получава. Това поставя естествена бариера пред размера на квантовия компютър, който можем да построим.

Много учени прекарват ежедневието си, за да разберат как работи квантовата декохерентност в рамките на системата. До сега можеха да контролират процеса само при много малки квантови компютри.

Новият научен труд е публикуван в журнала Nature Physics

Там са посочени нови алгоритми, които могат да работят в квантови компютри от по-голям мащаб. Добрата новина е, че теорията е изпробвана на практика, в рамките на IBM Quantum Experience. Това е онлайн платформа, която позволява на изследователи да използват квантовите изчислителни системи на американската компания.

Откриват, че е възможно успешно да се диагностицира шумът в системата, което води до откриването на проблеми, невидими до сега.

Ако искаме квантовите компютри да са успешни, те трябва да са много точно калибрирани, за да избягват шум и грешки. Ще има и процес, в който компютрите ще трябва да могат да поправят сами някои грешки, поясняват от Independent.

За да ги научат да го правят, квантовите учени първо сами трябва да разберат къде е вероятно да се появят тези грешки. Това ще позволи оптимизирането на процеса по поправката – за специфични проблеми, а не по общ начин.

С новото откритие изследователите ще могат да знаят по-добре колко от тези грешки трябва да има, къде могат да се появят, което да се използва в бъдещи устройства, които могат да ги поправят по-добре.

„Този протокол отваря множество възможности за нови диагностични инструменти и практически приложения.“, пишат учените в документа, посочвайки че може да се използва по различни начини за подобряване на квантовите компютри,по отношение по-добрата работата с шума, който генерират.

 

„Резултатите са първата имплементация на доказано точни и мащабируеми алгоритми за диагностика, които могат да работят на настоящите квантови устройства и в последствие.“, обяснява Робин Харпър от Университета в Сидни, който е водещ автор на проучването.

Ако искате да прочетете целия труд, той се казва “Efficient learning of quantum noise”.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари