Учени направиха интересно сравнително изследване на две социални мрежи

0
20

Компютърни специалисти от Delft University of Technology в Холандия и Shanghai Jiaotong University са проучили 46 млн. съобщения публикувани в социалната мрежа Туитър и в популярната в Китай Sina Weibo като 85% от наблюдавните съобщения в Туитър са били на американци, а 95% от Sina Weibo са били на китайци.

79% от съобщенията в Sina Weibo са имали позитивен характер, докато подoбна насоченост в Туитър са имали 71%.

В дискусиите си относно хора или географски места, потребителите на азиатската социална мрежа са били даже още по-позитивни. Точно обратното се е наблюдавало при Туитър-потребителите.

Някои от заключенията в сравнителното изследване на двете социални мрежи:

Потребителите на Туитър имат склонността да постват съобщения за не толкова широк спектър от теми. „Темите и концепциите обсъждани в Sina Weibo се различават от тези в Туитър, като в азиатската мрежа, тематичният спектър е по-широк и интересите – по-разнообразни. Това може да се дължи на факта, че китайската социална мрежа е по-колективистична в културно отношение и самите съобщения са много по-смислени и носят някакво послание, принципно.“

Потребителите на Sina Weibo използват мрежата по-често през почивните дни, което до някъде се дължи на факта, че в Китай не е популярна корпоративната употреба на мрежата.

Хората, участващи в азиатската социална мрежа постват с 19% повече съобщения на ден през уикенда, отколкото в делнични дни, за разлика от потребителите на западната социална мрежа, които са средно с 11% по-малко активни през почивните дни в постването на съобщения в Туитър.

Туитър-потребителите са склонни да „ретуитват“ информация по-бързо от азиатците и споделят значително повече линкове като използват хаштагове.

Според академичните работници обработили информацията от изследването, това може би се дължи на факта, че потребителите на Туитър са по-нетърпеливи (и по-големи индивидуалисти) да видят постовете си като повод за обсъждане в публични дискусии.

Интересно е да се припомни и факта, че всеки, който иска да поства в китайската социална мрежа коментари вече трябва да се регистрира със своето истинско име и фамилия, за да може да бъде издирен по-лесно от правителствените власти в случай на нужда.

Социалната роля на Sina Weibo е доста по-важна за Поднебесната империя, отколкото влиянието и значението на Туитър за западното общество.

Sina Weibo започна да измества телевизията и вестниците като най-важният източник на информация в страната, като даже почна да променя характера на връзката на управляващата Китайска комунистическа партия с гражданите.

Трудно управляемият информационен поток от новини, клюки, забавления, скандали и различни мнения по множество и всякакви въпроси, поствани в реално време, сякаш смути китайските власти и те почнаха да променят възгледите си по някои въпроси и да бъдат по-внимателни.

Новите мерки за участие в онлайн социалното пространство обаче принуди доста хора да надигнат глас.

Най-много, разбира се бяха тези, които се опасяваха, че това ще принуди хората да споделят по-малко личните си мнения и възгледи.

Друго не по-маловажно опасение бе това, че споделяйки толкова лична информация, хората могат да попаднат в капана на хакери, които да откраднат данните им и по този начин застрашат физическата им сигурност.

Леко плашещо, но и доста вярно, и то не само за китайските потребители на социалната мрежа звучат думите на човек от правителството (ироничното в случая е, че е пожелал да се запази анонимноста му):

„Ходът, който предприемаме (нуждата от участие в мрежата с лични данни) няма да повлияе негативно на мрежата. Законът просто изисква от всеки участник в Weibo да поеме отговорност над думите си и действията си. Не съществува такова нещо като абсолютна свобода

„…Колкото до това, че с този закон ние ще задържаме хора… Е, за това не е нужно използването на личните данни. Властите могат да открият всеки кога и откъде се е логнал. Може да се открие точно този компютър, който е използван за постването на даден коментар. Те нямат нужда от името ви.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари