Учени направиха крачка напред към създаване на квантов компютър

0
40

Екип от физици от Университета на Инсбрук, Астрия, постави нов световен рекорд: учените са успели да постигнат „контролирано съгласуване на 14 квантови бита, или кубита, и регистриране на тяхното състояние.“ Според експерти, това постижение е още една стъпка към създаването на квантов компютър – колкото по-успешно бъдат контролирани квантовите битове чрез съвременните методи на науката, толкова по-вероятно е създаването на тяхната база на т.нар. квантов процесор, чиято мощност е хиляди пъти по-висока от съвременните микрочипове.

Австрийските учени твърдят, че теоретично квантовите битове и възможността за работа с тях е описана преди повече от 70 години, но сложната природа на светлинното излъчване не позволява това да бъде лесно реализирано на практика. Освен това, ако да се съгласуват един спрямо друг два бита на този етап е сравнително лесно, колкото повече расте броят на битовете, толкова повече нараства и показателят на ентропията и съгласуването на кубитите става в пъти по-сложно.

Учените твърдят, че са успели да съгласуват една спрямо друга седем двойки кубити. Привеждането в съответствие е било осъществено с помощта на 14 атома калций и на специален йонен капан, а самите манипулации са извършени с помощта на лазерен лъч.

В момента един от подходите в квантовите изчисления се основава на привеждането в съответствие на фотоните и атомите, или обвързването на техните квантови състояния толкова тясно, че те могат да влияят един на друг дори при значителни разстояния. След съгласуването фотоните могат да носят в себе си всяка информация, съхранявана в квантовото състояние на атома, във всички възли на компютъра. За получаването на съгласувано състояние физиците са се научили да използват светлината за фиксиране на квантовите състояния по такъв начин, че да се създаде подобие на квантови итерации между два съседни атома.

За целта учените са създали вълнов излъчвател, специално оптимизиран за ориентация на светлината в една или друга посока. След улавянето на квантовите точки, получени с помощта на лазера, физиците стигнали до извода, че 94% от фотоните са съхранили състояние, близко до това на излъчвателя.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари