Учени: Някои бактерии могат да оцелеят в открития космос

2
499

Определен клас бактерии могат да оцелеят в изключително суровите условия на космическото пространство, давайки доказателства за теорията, че някои форми на микробен живот може да са се разпространили между отделни планети, най-вероятно чрез астероиди.

Бактериите от вида Deinococcus radiodurans са оцелели извън Международната космическа станция за цяла година, според изследване от Виенския университет, публикувано миналата седмица в списание Microbiome. Не само са оцелели, но са могли и да се адаптират чрез изграждането на нови механизми за възстановяване на щетите, които заобикалящата ги среда им нанася, показвайки как микробният живот може да се развива дори извън пределите на Земята

Малки пътешественици

По време на дългогодишния експеримент Deinococcus radiodurans е трябвало да издържат на космическа радиация, микрогравитация и екстремните студ и вакуум в космоса.

„Тези изследвания ни помагат да разберем механизмите и процесите, чрез които животът може да съществува отвъд пределите на Земята, разширявайки нашите знания как можем да оцеляваме и да се адаптираме във враждебната за организмите ни среда на космическото пространство“, казва в съобщение за пресата Тетяна Милоевич, автор на изследването и ръководител на изследователската група, част от катедрата по космическа биохимия във Виенския университет.

Извънземно населване

Разбирането как екстремофил като Deinococcus radiodurans оцелява в космоса, идва в подкрепа на идеята, че микробният живот може да е пътувал до или от Земята, засягайки биологията в космоса.

„Резултатите, които имаме сега, предполагат, че оцеляването на Deinococcus radiodurans в открития космос около Международната космическа станция за по-дълъг период от време е било възможно благодарение на нейната ефективна и изключителна система за молекулярен отговор на промените в средата и показват, че дори при по-дълги и по-отдалечени пътувания, оцеляването на тези организми е постижимо предвид адаптационните им способности“, добавя към прес резюмето на откритието Милоевич.

Изследователският екип не бърза да използва това откритие като доказателство на теориите, които предполагат, че живота на нашата планета може да води началото си от бактерии, които са били пренесени от метеорити или други космически обекти и са пропътували открития космос, макар че е неизбежно автоматично да не направим асоциация между двете.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари