Учени: Няма доказателства, че ваксината на AstraZeneca причинява тромбози

5
314

Въпреки че понастоящем няма доказателства, че ваксината срещу COVID-19, разработена от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca, увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, шепа европейски държави обявиха в понеделник, че ще спрат ваксинационната кампания с нея, докато Европейската агенция по лекарствата разследва случая.

Спирането на прилагането на ваксината на AstraZeneca във Франция, Германия, Италия и Испания, дойде след по-малко от седмица, след като Австралия и други страни от ЕС спряха да прилагат дози от ваксината на AstraZeneca.

Смъртта на ваксиниран пациент в Норвегия и друг в Дания на 11 март стимулира временно спиране на ваксинационните кампании по света, но в изявление, публикувано на 15 март, ЕМА поддържа тезата, че „предимствата на ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на COVID-19 и свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от страничните ефекти от нея.“

Експертният консенсус е на страната на ЕМА и Световната здравна организация. Австралийската администрация по лекарствените продукти и редица здравни учени и експерти по имунология заявиха, че към момента няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че увеличаването на кръвните съсиреци сред някои хора, ваксинирани с доза от ваксината на AstraZeneca, е причинено именно от самата ваксина, а стойностите показват, че не се наблюдава увеличение на броя на хора с кръвни съсиреци над стойността, която е характерна за популацията.

„Смятам, че различните регулаторни органи, които временно са спрели разпространението на ваксината на AstraZeneca, са действали прекалено предпазливо“, казва Адриан Естерман, епидемиолог от Южноавстралийския университет.

Естерман отбелязва, че има само 30 регистрирани случая за проблеми със съсирването на кръвта сред почти 5 милиона ваксинирани души, което по неговите думи, не представлява по-различна честота на проблеми със съсирването на кръвта от тази, която е характерна за неваксинираната популация. В допълнение, Естерман отбелязва, че „няма биологично правдоподобна причина, поради която ваксината да причини кръвни съсиреци.“

От друга страна, случите на COVID-19 нарастват в някои европейски държави, в това число и в Италия, която се върна към националния локдаун като мярка за ограничаване на разпространението на болестта, както и Франция, която отчита най-високите стойности на хоспитализирани пациенти с болестта от ноември досега.

В прес съобщение от неделя компанията Astra Zeneca за пореден път увери в безопасността на своята ваксина. „Ние надхвърляме стандартните практики за мониторинг на безопасността на лицензираните лекарства и ваксини, за да гарантираме пълната обществена безопасност“, казва Ан Тейлър, главен медицински директор на AstraZeneca.

По време на клиничните изпитвания ваксинирането с ваксината на AstraZeneca претърпява временна пауза, докато изследователите разследват тежка нежелана реакция при един от участници в клиничните проучвания. При по-задълбочен преглед, специалистите констатират, че събитието, случило се на въпросния участник, не е свързано по никакъв начин с ваксината. В същото време, ваксината е одобрена като безопасна и надеждна за употреба от редица регулаторни органи по света, в това число и във Великобритания, Австралия, Канада, Европейския съюз, Южна Корея, Бразилия и още десетки други страни. Тя е получила и разрешение за спешна употреба от СЗО, но не е одобрена за употреба на територията на САЩ.

Разследванията на случаите с увеличените кръвни съсиреци при пациентите продължават и препоръките за използване на ваксината могат да се променят. Във вторник СЗО проведе собствено заседание за безопасността на ваксината, докато се очаква комисията по безопасност на ЕМА да свика извънредно заседание в четвъртък, за да „направи заключение относно събраната информация и евентуални допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети“.

Въпреки че действията трябва да бъдат разследвани, има предположения, че временното спиране на ваксинационните кампании с AstraZeneca може да е свръхреакция, която може да навреди на общественото доверие във ваксината.

„Бихме настоявали правителствата и здравните власти по света да бъдат изключително предпазливи при спирането на ваксинацията, докато разследвания са вход, защото дори да се потвърди неопровержимо, че ваксината не е опасна по никакъв начин, това може да подкопае сериозно доверието на широката общественост към нея, дотолкова, че то да не може да бъде възвърнато отново по никакъв начин“, каза Найджъл Кравафорд, експерт по ваксини в Детския изследователски институт в Мърдок в Мелбърн, Австралия.

На този етап в действителност нито един регулаторен орган не твърди, че има доказателства, които да доказват, че ваксината е причинител на увеличаване на кръвосъсирването при някои хора, което в крайна сметка доведе до смъртни случаи. Регулаторните органи по-скоро искаха да изразят безспорната си загриженост и да демонстрират, че навременно и безкомпромисно защитават здравето  на широката общественост. Въпреки това, подобни скоростни реакции понякога могат да имат негативен ефект върху – а именно носят риск от подкопаване на общественото доверие във ваксините не само на AstraZeneca, а като цяло – дори сред хора, които традиционно вярват в конвенционалната наука и се доверяват на ваксините като основно средство за предотвратяване на различни заболявания.

2.6 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари