Учени облъчват дрожди с космическа радиация, за да предпазят астронавтите.

1
345

След като астронавтите напуснат защитната атмосфера на Земята, те се сблъскват с огромни количества космическа радиация, за която учените казват, че има силата да разтопи космически кораб досущ като горещ нож прекаран през блокче краве масло. Докато мнозина теоретизират нови начини за защита на космическите пасажери от тази радиация по време на дългосрочната мисия до Марс, нов пробив може да дойде от дрождите…

Миналото лято изследователски екип с членове от три световни университета откри 10 гена от дрожди, които биха могли да преживеят радиационно облъчване, след като облъчиха интензивно 6000 щама дрожди със симулирана космическа радиация, еквивалентна на тази, която човек би погълнал след прекарването на една година на Червената планета. Това е около 10 000 пъти по-голямо количество радиация от тази, която бихме усвоили за една година на Земята.

„Допреди 10 или 15 години цялата ни информация за радиационните увреждания и последиците от радиацията се основаваше на наблюденията от жертвите на атомни катастрофи като Хирошима, Нагасаки и Чернобил, което не е достатъчно за изграждането на представите ни за дългосрочните ефекти от космическото облъчване“, заяви изследователят Кори Нислоу в прес съобщение. „Тези усилия са първия път, когато учените систематично изучават ефектите от дългосрочната радиация – това е доста вълнуващо и съществено важно за това какви могат да бъдат последиците върху живите организми изпратени в Космоса в дългосрочен план, както и би ни дало незаменима информация за изпращането на хора до Луната, Марс и дори по-далечния космос“.

Следващата година Нислоу ще се опита да повтори тези експерименти в друга изследователска насока, като изпрати проби от дрожди и водорасли до луната на борда на лунната мисия на НАСА „Артемида 1“, която ще стартира през ноември, 2020 г. Образците ще бъдат изложение на типичната космическа радиация в разстояние на 48 – дневно „плаване“ из дебрите на космоса. Когато се върнат, екземплярите ще бъдат сравнени с тези дрожди, които учените планират да облъчат сега.

Знаейки как дрождите реагират в микрогравитацията, учените също биха могли да стигнат до резултати, които в крайна сметка да бъдат приложение върху хора, казва Нислоу в съобщението си.

„Използваме дрождите на маята, защото нейният генотип се доближава с около 50 процента до гените на хората, което я прави идеален симулиран материал за изследването на ефектите върху човешки клетки, като се използва за експерименти от години в много и различни области. Знаейки как дрождите реагират на среда, изпълнена с космическо радиационно облъчване в микрогравитация, може да стигнем до резултати, които да ни помогнат да лекуваме човешки клетки, претърпели силна радиация и дори лекуването на реални хора“, допълва Нислоу.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари