Учени обясниха какви са ефектите от радиацията в космоса върху репродуктивното здраве

2
895

Разбира се, Илън Мъск изпрати своята Тесла в космоса, а това е страхотно, но е нищо в сравнение с учените, които изстреляха лиофилизирани сперматозоиди на мишки в космоса.

Изследователи, изучаващи въздействието, което космическата радиация може да има върху репродукцията на бозайниците, изпратиха проба от сперма на мишки до Международната космическа станция за шестгодишно съхранение през 2013 г., според Stat News. След анализ на пробата шест години по-късно, учените са установили, че няма увреждане на спермата. Всъщност те са стигнали до заключението, че сперматозоидите могат да оцелеят в продължение на 200 години в космоса.

Учените, които стоят зад изследването, публикуваха в петък статия за своите констатации в Science Advances.

Изучаването на радиационните ефекти

Докато изследването е проведено със спермата на мишки, то предоставя значима стъпка за разбиране на пълните ефекти на радиацията върху репродукцията на бозайниците.

Това ще бъде полезно, когато хората в крайна сметка стартират мисии за колонизиране на други планети и прекарване на продължителни периоди от време в космоса.

„Когато преминем от изследване на космоса към неща като изграждане на колонии и дългосрочен живот в космоса, дозите от космическа радиация ще се натрупват и опасенията са, че могат да предизвикат негативни ефекти като намалена репродуктивност“, казва Зарана Пател, старши учен в инженерната компания KBR.

Космически мишки

Въпреки че е достатъчно необичано, че изследователите са изпратили сперматозоиди от мишки в космоса, това не е най-странната част: Не само че учените са успели да върнат здрави пробите от космоса, но и са размразили спермата и са я използвали за създаването на две цели поколения мишки.

От пробите са родени здрави мишки и изследователите не са открили нередности между заченатите с космическата сперма малки и контролната група от обикновени, земни мишки.

 

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари