Учени осъществиха предаване на мисъл от мозък към мозък

2
2

Възможността за директно предаване на мисли от мозъка на един човек към мозъка на друг в момента изглежда по-скоро научна фантастика. Именно това обаче са успели да направят учени от Университета на Вашингтон.

Същността на проведения експеримент се състояла в това, че единият учен (Раджеш Рао) трябвало да предаде свои мисли на друг учен (Андреа Стоко). „Изпращачът“ Рао предавал с помощта на електроенцефалограф мислите си към компютър, който ги интерпретирал. След това сигналът бил предаван през интернет в друга сграда, където се намирал Стоко.


Върху главата на Стоко била поставена транскраниална магнитна намотка, която получавала преобразувания сигнал и го предавала в мозъка на учения. За демонстрация била използвана аркадна игра. Рао гледал в екрана и правел жест, сякаш натиска клавиш, а Стоко, получавайки сигнала, натискал бутона Space на клавиатурата пред него и произвеждал изстрел, без, разбира се, да има възможност да вижда в същото време екрана. Учените твърдят, че това е бил първият успешен опит в тази област.


ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Учени осъществиха предаване на мисъл от мозък към мозък"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mIRCata
mIRCata

Т.е са му пускали ток и пръста му е получавал контракция 🙂

Wankata

Ко рече?