fbpx
-0.4 C
София

Учени откриха защо гласът на Фреди Меркюри е толкова уникален

Най-четени

Ако някога е имало съмнение за огромния талант на Фреди Меркюри, учените го опровергават с ново изследване, което доказва, че е имал уникални вокални данни.

Изследването на група австрийки, чешки и шведски учени е публикувано в петък в научния журнал Logopedics Phoniatrics Vocology.

Учените не потвърждават носещата се мълва, че гласът на Фреди Меркюри е бил с диапазон от четири октави, но откриват някои интересни подробности за честотите на неговия вокал, разказва музикалното издание Consequence of sound.

Въпреки че Фреди масово е известен като тенор, според учените е по-вероятно гласът му да е баритон. Предположението на учените е основано на анализ на шест интервюта с Фарук Булсара, както е родното име на легендарния певец, в които средната честота на гласа му е 117.3 Hz, което попада в спектъра на баритон. Освен това, има непотвърдено доказателство, че Фреди Меркюри е отказал оперен дует, защото се е опасявал, че феновете му може да разберат, че е баритон, а не тенор, което води до заключението, че певецът е достатъчно талантлив, за да излезе от своя основен диапазон.

Трябва да отбележим, че при липсата на субекта на изследването, изводите на учените до голяма степен са непроверими.

Екипът, провел изследването е оглавяван от Кристиан Хербст, учен от Университета във Виена. Учените анализират всичките налични 23 записа на групата Queen, отбелязват от Fox News.

За да бъде максимално близо до действителността, екипът помолил професионалния рок певец Даниел Загнер – Борх да имитира гласа на Меркюри. Учените заснемат ларинкса му с 4000 кадъра в секунда, за да разгледат как точно фронтменът на Queen прави тази емблематична дрезгавост и потресаващо вибрато. Те открили, че най-вероятно Фреди Меркюри е използвал техниката субхармоника.

Субхармониката е певчески стил, при който вентрикуларните гънки вибрират заедно с гласните гънки. Повечето хора никога не говорят или пеят със своите вентрикуларни гънки, освен тувинските гърлени певци, така че фактът, че популярният рок вокалист вероятно се е занимавал със субхармоника е доста невероятен.

Освен това, учените стигат до извода, че гласните струни на Меркюри просто се движат по-бързо от тези на другите хора. Докато едно типично вибрато варира в спектъра от 5,4 Hz до 6,9 Hz, акапелните записи на Меркюри показват „изненадващо висока средна скорост на честотната модулация (вибрато)“ от 7.0 Hz, достигайки границите на вокална тремор.

За да се потвърди научно изследването, за идеална стойност на вибратото се приеме 1, което е доста близо до гласът на оперния певец Лучано Павароти. Стойността на Меркюри е средно 0.57, което означава, че вибрациите в гърлото му са достигани дори от Павароти.

„Тези гласови данни, в комбинация с бързото и неравномерно вибрато, са помогнали на Фреди Меркюри да създаде ексцентричния си и пищен стил на пеене“, пише Хербст.

В пълното изследване може да се прочетат още подробности, но заключението е ясно от самото начало: Фреди Меркюри имаше глас, различен от всеки друг рок-вокалист, което го прави един от най-уникалните певци и сценични изпълнители на всички времена.

Вижте видео от концерта на Live Aid през 1985 и се убедете сами:

 

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Фарук Булсара
Фарук Булсара
2 години

Булсара

ChromeOS
ChromeOS
2 години

Е какво общо има това с IT новините бе?Чисто изплеснахте

Палуестиниец
Палуестиниец
2 години

Блидзъ сигурно вече са изкупили калдатата.

Отегчена
Отегчена
Отговор на  Палуестиниец
2 години

Удари ново дъно с този коментар.

Фарбреджина
Фарбреджина
Отговор на  Отегчена
2 години

Отегчена. Ами да,чалгарите са отегчени от такива музиканти и певци като Фреди Меркюри .А пък ние от Азис, Софка и др .подобни същества .

Крайно Отегчена
Крайно Отегчена
Отговор на  Фарбреджина
2 години

Отегчена съм от коментарите които се пишат по статиите тук наистина понякога коментарите са по-интересни от самата статия, само заради тях отварям този сайт.

Kuzmanovv
Kuzmanovv
2 години

Още като видях ? заглавието бях сигурен, че г-н Арсов е автора. Продължавайте да ни изненадвате … ? .

Ven
Ven
2 години

Искаме по- точен превод и линк към изследването ( иначе просто ……..статия отново )

Ven
Ven
2 години

Гугл. Да, дъно. Кой петък ?Коя година ? Все пак почит към Фреди техниката ( ако можете пробвайте вие )

Светла Тихова
Светла Тихова
1 година

Това превод по оригиналната статия, която излезе около половин година преди Вашата ли е?

Нови ревюта

Подобни новини