Учени откриха защо гласът на Фреди Меркюри е толкова уникален

10
12966

Ако някога е имало съмнение за огромния талант на Фреди Меркюри, учените го опровергават с ново изследване, което доказва, че е имал уникални вокални данни.

Изследването на група австрийки, чешки и шведски учени е публикувано в петък в научния журнал Logopedics Phoniatrics Vocology.

Учените не потвърждават носещата се мълва, че гласът на Фреди Меркюри е бил с диапазон от четири октави, но откриват някои интересни подробности за честотите на неговия вокал, разказва музикалното издание Consequence of sound.

Въпреки че Фреди масово е известен като тенор, според учените е по-вероятно гласът му да е баритон. Предположението на учените е основано на анализ на шест интервюта с Фарук Булсара, както е родното име на легендарния певец, в които средната честота на гласа му е 117.3 Hz, което попада в спектъра на баритон. Освен това, има непотвърдено доказателство, че Фреди Меркюри е отказал оперен дует, защото се е опасявал, че феновете му може да разберат, че е баритон, а не тенор, което води до заключението, че певецът е достатъчно талантлив, за да излезе от своя основен диапазон.

Трябва да отбележим, че при липсата на субекта на изследването, изводите на учените до голяма степен са непроверими.

Екипът, провел изследването е оглавяван от Кристиан Хербст, учен от Университета във Виена. Учените анализират всичките налични 23 записа на групата Queen, отбелязват от Fox News.

За да бъде максимално близо до действителността, екипът помолил професионалния рок певец Даниел Загнер – Борх да имитира гласа на Меркюри. Учените заснемат ларинкса му с 4000 кадъра в секунда, за да разгледат как точно фронтменът на Queen прави тази емблематична дрезгавост и потресаващо вибрато. Те открили, че най-вероятно Фреди Меркюри е използвал техниката субхармоника.

Субхармониката е певчески стил, при който вентрикуларните гънки вибрират заедно с гласните гънки. Повечето хора никога не говорят или пеят със своите вентрикуларни гънки, освен тувинските гърлени певци, така че фактът, че популярният рок вокалист вероятно се е занимавал със субхармоника е доста невероятен.

Освен това, учените стигат до извода, че гласните струни на Меркюри просто се движат по-бързо от тези на другите хора. Докато едно типично вибрато варира в спектъра от 5,4 Hz до 6,9 Hz, акапелните записи на Меркюри показват „изненадващо висока средна скорост на честотната модулация (вибрато)“ от 7.0 Hz, достигайки границите на вокална тремор.

За да се потвърди научно изследването, за идеална стойност на вибратото се приеме 1, което е доста близо до гласът на оперния певец Лучано Павароти. Стойността на Меркюри е средно 0.57, което означава, че вибрациите в гърлото му са достигани дори от Павароти.

„Тези гласови данни, в комбинация с бързото и неравномерно вибрато, са помогнали на Фреди Меркюри да създаде ексцентричния си и пищен стил на пеене“, пише Хербст.

В пълното изследване може да се прочетат още подробности, но заключението е ясно от самото начало: Фреди Меркюри имаше глас, различен от всеки друг рок-вокалист, което го прави един от най-уникалните певци и сценични изпълнители на всички времена.

Вижте видео от концерта на Live Aid през 1985 и се убедете сами:

 

 

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Фарук Булсара
Фарук Булсара

Булсара

ChromeOS
ChromeOS

Е какво общо има това с IT новините бе?Чисто изплеснахте

Палуестиниец
Палуестиниец

Блидзъ сигурно вече са изкупили калдатата.

Отегчена
Отегчена

Удари ново дъно с този коментар.

Фарбреджина
Фарбреджина

Отегчена. Ами да,чалгарите са отегчени от такива музиканти и певци като Фреди Меркюри .А пък ние от Азис, Софка и др .подобни същества .

Крайно Отегчена
Крайно Отегчена

Отегчена съм от коментарите които се пишат по статиите тук наистина понякога коментарите са по-интересни от самата статия, само заради тях отварям този сайт.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Още като видях 🕵 заглавието бях сигурен, че г-н Арсов е автора. Продължавайте да ни изненадвате … 😀 .

Ven
Ven

Искаме по- точен превод и линк към изследването ( иначе просто ……..статия отново )

Ven
Ven

Гугл. Да, дъно. Кой петък ?Коя година ? Все пак почит към Фреди техниката ( ако можете пробвайте вие )