Учени откриха изненадваща прилика между човешкия мозък и невронните мрежи

0
704

Екип от учени разкрива изненадващо сходство между начина, по който човешките мозъци и изкуствените невронни мрежи възприемат света.

В човешкия мозък визуалната информация преминава през няколко кортекса, които интерпретират различни аспекти на изображението, като в крайна сметка обединяват възприятието ни за света около нас. Ново проучване, публикувано в четвъртък в списание Current Biology, че детайлите на 3D фигури – като геометрични тела, неравности и сфери се интерпретират от мозъка на човека в началната фаза на процеса по цялостното възприемане – като същото се случва и при невронните мрежи..

Конвергентна еволюция

Може да не изглежда твърде шокиращо, че невронните мрежи, един вих създадена от човека архитектура на изкуствения интелект, моделирана по подобие на мозъка, интерпретират информацията по подобен начин. Но учените не са знаели за този конкретен аспект на това как функционират невронните мрежи, преди да го видят в алгоритъма AlexNet.

„Бях изненадан да видя силни, ясни сигнали за възприемането на триизмерните форми още през V4“, казва неврологът и автор на изследването Ед Конър от университета Джон Хопкинс в съобщение за пресата. „Но никога не бих предположил, дори сред милиони години, че ще видя в AlexNet същата последователност на възприемането на тримерни обекти, каквато се наблюдава при човешкия мозък. Тук е момента да отбележа, че AlexNet е обучен да разпознава и етикетира 2D обекти.“

Това откритие е доста съществено, тъй като ни показва, че можем да използваме това, което знаем за човешкия мозък, за да го развием в невронните мрежи, и обратното – колко много невронните мрежи могат да наподобяват функционирането на човешкия мозък, независимо дали този процес е бил заложен от създателите на дадена невронна мрежа съзнателно или е възникнал като неочакван ефект.

„Невронните мрежи за изкуствен интелект могат да се окажат едни от най-обещаващите съвременни модели за изследване и разбиране на функционирането на мозъка. И обратното, мозъкът е най-добрият източник на стратегии и планове за приближаване на изкуствения интелект до естествения интелект. Разбира се, само това откритие, само по себе си, няма толкова съществено значение за тази паралелна връзка, но осъзнаването на свързаността между двете системи – тази на естествения и на тази на изкуствения интелект, може да бъде от ключово значение“, заключва Конър в прес съобщението си.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари