fbpx
11.8 C
София

Учени откриха нетипична двойка звезди, които след милиони години ще произведат килонова

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Група американски учени разказаха за двойна звездна система, която след няколко милиона години ще произведе килонова – експлозия, придружена от сливането на две неутронни звезди. Енергията, излъчена по време на такава експлозия, може да бъде хиляда пъти по-голяма от показателите за раждането на нова.

Една от звездите в двойната система на разстояние 11 400 светлинни години от нас е неутронна и се нарича SGR 0755-2933. В края на живота си звездата отдаде толкова много материя на своя спътник, че самата тя вече нямаше достатъчно материал, за да завърши живота си с ярка експлозия на супернова. Вместо това, в края на своята „кариера“, тя произведе „тиха“ свръхнова – рядко космическо събитие – след което се превърна в неутронна звезда.

Втората звезда от изследваната двойка се нарича CPD-29 2176 и се върти около своя спътник с период от 60 земни дни. Системата в съзвездието Корма беше случайно открита от Клариса Павао (Clarissa Pavao), студентка в Авиационния университет Ембри-Ридъл (САЩ, Аризона), докато изучаваше данни от Междуамериканската обсерватория Серо-Тололо в Чили. Вниманието на изследователите беше привлечено от необичайно правилната кръгова орбита на масивната звезда – „тихата“ експлозия на свръхнова, произведена от нейната спътникова звезда, не беше достатъчно мощна, за да хвърли компаньона в удължена елиптична орбита, типична за подобни двойни системи.

„Тихата“ свръхнова SGR 0755-2933 избухна преди няколко милиона години и астрономите смятат, че CPD-29 2176 има на разположение поне още милион години, след което самата тя ще произведе свръхнова и ще се превърне в неутронна звезда. След това, две неутронни звезди ще се приближат една към друга за още няколко милиона години и ще се сблъскат, предизвиквайки експлозия на килонова. Преди се смяташе, че в цялата ни галактика Млечен Път има една или две такива системи, но сега учените увеличиха предполагаемия им брой до десет.

В резултат на такива експлозии се образуват огромни количества тежки елементи: платина, ксенон, уран и злато, които просто се изхвърлят в космоса. Астрономите смятат, че след такива събития веществата висят в междузвездната среда и впоследствие образуват астероиди – в резултат на падането им на Земята, при образуването ѝ са се появили благородните метали, които виждаме днес.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини