Учени откриха странни същества под ледения шелф на Антарктида

8
11509

Пробивайки лед с дебелина половин миля и надничайки под ледения шелф на Антарктида, изследователи случайно са попаднали на странни същества, които се крият на скала в близост до ледения континент.

Използвайки GoPro, екип от полярни учени от Британската програма за изследване на Антарктика изследват камък на дълбочина над 4000 фута (1219 м) и установяват присъствие на живи същества, които изглеждат крайно необичайно.

Изследването, публикувано в списание Frontiers in Marine Science в понеделник, се е провело между 2015 и 2018 г. и е първото, което документира неподвижни животни, които изглежда не променят местообитанието – три от тях учените са успели да заснемат, като според първоначалните им впечатления, откритите видове са безгръбначни. Откритието беше нещо като изненада за учените, които пробиваха ледения шелф, разположен срещу морето на Уедъл.

„Това откритие е един от онези щастливи инциденти, които тласкат идеите в различна посока и ни показват, че морският живот в Антарктика е невероятно специален“, каза Хю Грифитс, водещ автор и биогеограф от Британското проучване на Антарктика, в съобщение за пресата.

Откриването на живот на дълбочина не е необичайно в открития океан, но никога не се е случвало и няма предишни изследвания, които да документират живот на 160 мили (257,5 км) навътре, под ледения шелф. Откритите създания изглеждат неподвижни и запазват фиксираното си местоположение. Досега се смяташе се, че само подвижни животни заемат такова място под Антарктида, защото се предполага, че на тази дълбочина има силна липса на хранителни вещества в бездната на тъмнината. Докато изследователите откриха 22 отделни животни, все още има какво да се научи.

„Нашето откритие повдига толкова повече въпроси, отколкото отговаря, като например как са стигнали там? Какво ядат? От колко време са там?“ – пита Грифитс.

Изследователите правят някои предположения и смятат, че съществата може да оцелеят в дългосрочен план, като „скачат на острова“ между камъните в дълбочината, точно както съществата в открития океан са в състояние да „скачат“ между хидротермалните отвори и водопадите. Те също могат да бъдат изложени на риск от изменението на климата и топенето на ледения шелф.

Изучаването на тези същества и тяхната среда е бавно. Учените са успели да получат информация само чрез сондажи през ледения шелф и, пише екипът, общата анализирана площ до момента е сравнима с размерите на тенис корт – около 200 квадратни метра. Местообитанията на животните под ледения шелф обхващат повече от 1,5 милиона квадратни километра.

„Ще трябва да намерим нови и иновативни начини да ги изучим и да отговорим на всички нови въпроси, които имаме“, каза Грифитс.

3.4 10 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари