fbpx
18 C
София

Учени отново призовават за разследване на произхода на коронавируса

Най-четени

Откакто коронавирус се появи в централния китайски град Ухан преди 17 месеца, учените са объркани относно произхода му. Докато много държави ускоряват разпространението на ваксините и започват да контролират огнищата, гледайки към края на пандемията, някои започват да правят ретроспекция, за да се опитат да разберат как е започнало всичко.

Информацията откъде е дошъл вирусът е от основно значение за предотвратяването на следваща пандемия, но разплитането на произхода на коронавируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, се превърна в сложен, разхвърлян проблем, излишно усложнен от политиканството и конспирацията. Две хипотези са изтъкнати от учените. Едната е, че вирусът се е появил естествено, вероятно при прилепите, а след това е стигнал до хората. Втората популярна хипотеза е изтичане от лаборатория в Ухан, където са се провеждали изследвания на коронавирус.

Но няма достатъчно данни, за да се изключи една от двете теории, но екип от учени се надява да промени това.

В нова публикация, публикувана в четвъртък в Science, едно от най-добрите академични списания в света, 18 международни експерти по вирусология, молекулярна биология, еволюционно биология и епидемиология призовават за „правилно разследване“ на произхода на пандемията, подчертавайки необходимостта от прозрачен, обективен и управляван от данни анализ на появата на ТОРС-CoV-2. Сред подписалите са Ралф Барич, изтъкнат изследовател на коронавирусите от Университета в Северна Каролина, Акико Ивасаки, имунолог от Йейл, ръководен от Джеси Блум, еволюционен вирусолог от Университета във Вашингтон, и Дейвид Релман, микробиолог от Станфордския университет.

В публикацията се твърди, че неотдавнашно съвместно проучване между Китай и СЗО, проведено в Ухан през януари и февруари тази година, не е дало „балансирано внимание“ на теорията за лабораторните течове, а е насочило вниманието към хипотезата за преминаване на вируса от животинския свят към хората.

„Само 4 от 313 страници на доклада и приложенията към него са разглеждали възможността за лабораторен инцидент“, пишат авторите.

Членовете на съвместното проучване са посетили лабораторията в центъра на хипотезите за лабораторен теч – Института по вирусология в Ухан, на 3 февруари, но не са получили достъп до данни.

Публикацията също така подчертава изявленията, направени от генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебреесус, след като констатациите от съвместното проучване са били публикувани на 30 март, след като са били събрани сурови данни от Ухан.

Въпреки че съвместното проучване включва само оскъден анализ на теорията за изтичане на вируса от лаборатория, екипът на Китай и СЗО я заклеймява като „изключително малко вероятна“, докато предполага, че събитие, като преминаване на вируса от животинския свят към хората е „много силно вероятно“. Трета широко разпространена хипотеза твърди, че SARS-CoV-2 може да е транспортиран до Ухан в или върху опаковки на замразени храни.

Въпреки че съвместното проучване заключи, че няма убедителни доказателства за предаване на вируса чрез храна, то счете този сценарий за „възможен“, което прави формирането на общественото мнение по въпроса дали вирусът е изтекъл от лаборатория, още по-объркващо.

Публикацията в Science е опит на изследователите за коригиране на обществените заблуди и стимулиране на продължаване на разследването за произхода на вируса.

„Докладите от съвместното проучване между Китай и СЗО създадоха на обществеността погрешното впечатление, че изпускането на вируса от лаборатория е изключително малко вероятно“, каза Алина Чан, молекулярен биолог от Института по широкомащабно обучение в Харвард и съавтор на публикацията.

Но защо сега? Възобновяването на теорията за лабораторното изтичане на вируса беше подтикнато от новата администрация на САЩ и убеждението сред нарастващ брой учени, че съвместното проучване между Китай и СЗО не е достатъчно изчерпателно.

„Разбрахме, че сега е моментът да говорим и да изразим подкрепа от научната общност за достоверно проучване на произхода на пандемията.“, казва Алина Чан.

Въпреки че учените твърдят, че голям набор от епидемиологични и геномни данни предполагат, че вирусът се е разпространил на пазара в Ухан, призивите за независимо проучване на произхода стават все по-силни. Отворено писмо, публикувано от екип от независими учени и анализатори, известни като Парижката група, призова за проучване на произхода на вируса в началото на март.

Други известни личности също приветстват по-нататъшното проучване, включително и Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ. В разговорът със сенатор Ранд Пол по време на изслушването на комисията по здравеопазване на Сената във вторник, Фаучи каза: „Напълно подкрепям всяко допълнително разследване на случилото се в Китай.“

Авторите на писмото отбелязват, че дискусията за произхода на коронавируса се е превърнала в труден въпрос, усложнен от нарастващите антиазиатски настроения в някои страни. Някои смятат, че проблемната употреба на расистка реторика от страна на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обяви коронавируса за „китайски вирус“, е помогнала за повишаване на антиазиатската омраза миналата година.

В рамките на писмото авторите се опитват да деполитизират призивите за разследване от политическата реторика, обръщайки внимание на „китайските лекари, учени, журналисти и граждани, които споделиха със света решаваща информация за разпространението на вируса – често на много висока лична цена.“

През изминалата година разговорите относно произхода на вируса бяха изпълнени с ксенофобска реторика. Сега, казват авторите, е необходим „безпристрастен научно обоснован подход“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини