fbpx
-3.3 C
София

Учени от Корнуел откриха радио сигнали от екзопланета

Най-четени

Екип от учени от университета Корнуел откри радиосигнали, които според тях представляват първите радио излъчвания от планета извън нашата слънчева система.

Учените бързат да подчертаят, че според тях не става въпрос за дейност от извънземна форма на живот. Според информацията от изследванията, предвидени за публикуване в списание Astronomy & Astrophysics, улавянето на радиосигнали от екзопланета е ценен инструмент за учените, които искат да знаят, дали тази планета потенциално може да осигури необходимите условия за поддържане на живот

Магнитни смущения

Въпросната екзопланета е „горещ Юпитер“, която обикаля много близо до звездата си в съзвездието Bootes. Учените от Корнуел, които стоят зад проучването, казват, че трябва да проследят своите изследвания, за да потвърдят какъв е източника на радиосигнала, който те улавят с помощта на нискочестотния масив (LOFAR), радиотелескоп в Холандия. Но ако те са прави, радиосигналите на екзопланетата могат да разкрият дали в тези далечни светове има магнитосфери като тази, която защитава Земята.

„Ако бъде потвърдено чрез последващи наблюдения, това радио откриване отваря нов прозорец за изследването на екзопланетите, давайки ни нов начин да изследваме далечните от Земята светове, които са на десетки светлинни години от нас.“

Магнитното поле на Земята предпазва планетата ни от опасното космическо излъчване, на улавянето на радиосигнали, излъчвани от магнитното поле на дадена планета, не гарантира, че тя ще бъде обитаема като Земята.

На този етап предстои изследването на екипа да бъде предложено за партньорска проверка. Изследователите предпочитат да не прибързват с хипотези за източника на въпросните радио излъчвания от екзопланетата. Освен че подчертават, че не искат изследването им да става предпоставка за прибързани конспиративни теории за откриване на доказателства за извънземни форми на живот. Изследването все още не е публикувано в научното списание, към което планира да се обърне изследователския екип. Работата на учените може да бъде повратна точка в изследванията на екзопланетите от далечния космос.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини