fbpx
2.1 C
София

Учени от НАСА: Причината да не сме открили извънземни е, че те са се самоубили

Най-четени

В статия, която прилича повече на призив за действие, отколкото на научна фантастика, двама учени от НАСА представят интересно обяснение защо все още не сме срещнали други интелигентни форми на живот.

Основната идея? Извънземните са се унищожили, преди да стигнат до нас. Зад статията, която все още не е рецензирана, стоят двама учени от НАСА. Те работят в Лабораторията за реактивни двигатели на CalTech.

Резултатът е вариация на известната теория за „Големия филтър“: 

А именно, че други цивилизации, които може да са съществували в продължителността на историята на Вселената, вероятно са се „филтрирали”. Те са се взривили или унищожили по друг начин. Двамата посочват, че каквото и ужасно събитие да е отсяло извънземните от космоса, то логично би се случило преди тези цивилизации да се измъкнат от света.

Ако отнесем аргументът към човечеството, някога ще се случи катастрофата, от която никой няма да се спаси.

Постулираме, че екзистенциална катастрофа може да се крие в очакване на нашето общество, което напредва експоненциално към изследване на Космоса. Според теорията за “Големия филтър”, има явление, което унищожава цивилизациите, преди те да се срещнат една с друга. Това може да обясни космическата тишина.

Пише в увода на статията.

Изследователите разглеждат като модел историята на човечеството, свързана с войни, болести и деградация на околната среда. Ако други цивилизации са били дори донякъде подобни на нас, те биха имали набор от вътрешни дисфункции. Именно по този начин се създава ефект на снежна топка в “Големия филтър”, който води до край на съществуването им. 

Нещо такова би направило невъзможен контакта с тях.

Въпреки че това е един от най-песимистичните възгледи за търсене на извънземен разум (SETI), изследователите споделят няколко варианта за справяне с подобна ситуация. 

Ключът към успешното преминаване на човечеството през такъв филтър е идентифицирането на разрушителните качества в нас самите и предварителното им неутрализиране.

Така че всичко, което трябва да направим, е да разберем какво не е наред с нас и да се опитаме да го поправим. На думи звучи лесно, но в много области виждаме, че на практика е много трудно да се постигне. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини