Учени от Харвард разработиха материал, който запомня формата си

0
815

Учени от Харвард твърдят, че са разработили нова „подобна на вълна“ тъкан, която запомня първоначалната си форма и се връща към нея след всякакви деформации.

Публикация на уебсайта на Харвард използва за обяснение на качествата на новия материал човешката коса. Ако косата ви се намокри от дъжда или я накъдрите, тя в крайна сметка ще се върне към първоначалната си форма, независимо каква е тя – дали е изправена, къдрава, вълнообразна или друга.

Очевидно това е възможно да се случи, тъй като косата има „памет за формата си“, както казват от Харвард.

 

Изследователи от Харвардския департамент за инженерни и приложни науки Джон Полсън (SEAS) са създали влакнест нишковиден материал, който прави почти същото. Този нов материал може да се използва за производството на дрехи, за да помогне за намаляване на отпадъците в модната индустрия. Примерът, използван в статията на Харвард: тениска с един размер, подходяща за всички, която може автоматично да се свие или разшири, за да пасне идеално на размерите на конкретния човек, който я носи в даден момент, а след това да се върне към първоначалната си форма. Същото може да бъде направено и с прилепващите сутиени и бельо.

Тайната в новата разработка на Харвард е кератинът, който се намира в косата и ноктите ни. Учените са извлекли кератин от рециклирана вълна и отпечатали 3D материала в специфични форми. Горното видео показва един кератинов лист, 3D отпечатан и направен във формата на звезда като оригами, а след това потопен във вода. Във водата, материалът започва бавно да възстановява първоначалната си форма.

„Това прави материала подходящ за широк спектър от приложения, от текстил до тъканно инженерство“, казва Лука Сера, биоинженер в Харвард и автор на статията.

„С този проект показахме, че не само можем да рециклираме текстил и вълна, но можем да изграждаме материали от рециклирана вълна, които никога досега никой не си е представял“, добавя Кит Паркър, старши автор на доклада. „Последиците за устойчивостта на природните ресурси са ясни. С рециклирания кератинов протеин можем да направим точно толкова, или повече, отколкото това, което се създава в момента с остригване на животни, и по този начин да намалим въздействието на текстила и модната индустрията върху околната среда.“

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари