Подводниците обикновено не могат да комуникират директно с нищо над водата поради физическите граници на сигнала им, но това може да се промени в близко бъдеще. Изследователите са разработили безжична система, която може да предава данни от подводния източник във въздуха. Подходът, известен като транслационна акустично-RF комуникация (TARF), изпраща сигнал от сонар към повърхността, където малки вибрации на различни честоти отговарят на нули и единици от двоичните данни.

Над водата радиус с изключително висока честота (от 30GHz до 300GHz) може да улови минималните промени в ъгъла на сигнала, които се отнасят до предаваните данни. След това е просто въпрос на обработка на битовете в смислени данни.

TARF не изисква дори напълно спокойно море. Новите алгоритми за обработка на сигнали използват честотата на вълните, за да разграничат големите вълните от малките, които учените търсят. Първоначалният подход работи само на вълни с височина почти 6.3 инча, но учените от MIT се надяват да го прецизират, за да се използва в по-бурни океански води.

Системата няма да предава снимки или много подробни отчети, тъй като текущият прототип може да предава данни само на няколкостотин бита в секунда. Дори старите dial-up модеми са по-бързи от това. И, разбира се, методът фокусира върху еднопосочни предавания.

Но дори и това малко количество данни може да е достатъчно за всички видове комуникационни нужди и приложения. Подводниците могат да изпращат данни за наблюденията си направо на самолети (включително безпилотни), които обикалят по-горе, докато остават безопасно под вода и без да използват лодки като посредници. Това може да предпази моряците от злополука и да направи трансмисии възможно в ситуации, в които просто няма стандартни кораби наоколо.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари